Swaab komt niet naar rechtszaak

Effectenhandelaar E. Swaab zal zijn rechtszaak in het beursfraudeonderzoek niet bijwonen. Hij maakt geen gebruik van een vrijgeleide die justitie hem heeft aangeboden. Swaab zegt het risico dat hij toch wordt aangehouden niet te kunnen nemen. De rechtszaak, een van de grootste processen in Operatie Clickfonds, begint op 22 maart. Swaab, die naast de Nederlandse- ook de Zwitserse nationaliteit bezit, bevindt zich sinds 1997 in Zwitserland. Tegen hem is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Bern levert echter geen eigen staatsburgers uit. Het OM zei gisteren tijdens een regiezitting dat Swaab tijdens zijn proces een vrijgeleide kan krijgen. Maar de rechtbank kon geen garantie geven dat zij de effectenhandelaar ambtshalve toch zou laten aanhouden. Swaab erkent dat dat risico ,,buitengewoon klein'' is, maar zegt toch niet te zullen komen. Een eventuele arrestatie heeft volgens hem te grote zakelijke gevolgen voor zijn Engelse effectenkantoor FTC dat hij momenteel vanuit Zürich leidt.