Reeds getest in Grozny

De zogeheten thermobarische bom is een van de recentste aanwinsten van het Pentagon, maar helemaal nieuw is dit soort wapen niet. De Russen maakten al uitgebreid gebruik van gelijksoortige wapens tijdens de strijd om Grozny in Tsjetsjenië, twee jaar geleden. Het Russische leger verkoos het gebruik boven luchtbombardementen, om de stad blok per blok met de grond gelijk te maken. Veel burgers die schuilden in de kelders van ingestorte gebouwen, kwamen om door de drukgolf die de bom veroorzaakt.

De term thermobarisch verwijst naar de werking van de bom, `thermo' staat voor hitte en `barisch' voor druk. Slachtoffers worden verbrand of vergiftigd. De wapens zijn in ieder opzicht vreselijk, maar Amerikaanse militaire woordvoerders onderstrepen dat ze in Afghanistan alleen voor militaire doelwitten gebruikt worden. De bom werd na 11 september versneld getest, en is bedoeld om diep begraven doelwitten te vernietigen, precies wat nodig is in de grottencomplexen van Afghanistan.