Rechter tikt OM Almelo op vingers

De directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E Fireworks krijgen mogelijk strafvermindering omdat het openbaar ministerie fouten heeft gemaakt. De Almelose rechtbank houdt de mogelijkheid van deze sanctie open omdat door de politie afgeluisterde telefoongesprekken tussen de directeuren en hun advocaten tegen de regels in zijn uitgewerkt en niet direct zijn vernietigd.

De advocaten van de beide directeuren hadden om deze reden gevraagd het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Daartoe is de rechtbank niet overgegaan, omdat niet vast is komen te staan dat het uitwerken van vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en andere hulpverleners met beroepsgeheim doelbewust is gebeurd. De rechtbank bestempelt dit als ,,zeer ernstige onzorgvuldigheid', maar gaat er vanuit dat sprake is van een 'communicatiefout' tussen justitie en recherche, zoals de officer van justitie heeft betoogd. Eventueel door het afluisteren verkregen bewijs kan door de rechtbank wel worden uitgesloten als bewijsmateriaal.

De Almelose rechtbank neemt het justitie `hoogst kwalijk' dat de officier van justitie tijdens een zitting in december 2001 geen volledige openheid van zaken heeft gegeven. Justitie gaf destijds toe dat er door 'een bedrijfongeval' drie gesprekken tussen directeur W. Pater en zijn advocaat tegen de regels in waren uitgewerkt. Later bleek dat minimaal vijf gesprekken tussen beide directeuren en hun advocaten zijn uitgewerkt.

In totaal zijn 715 vertrouwelijke gesprekken afgeluisterd. Justitie vindt een eventuele strafvermindering of uitsluiting van bewijs niet op haar plaats omdat de inhoud van de telefoongesprekken nooit gebruikt is.

Het proces over de vuurwerkramp in Enschede, die in mei 2000 aan 22 mensen het leven kostte en een hele woonwijk verwoestte, is gisteren hervat met de strafzaak tegen directeur R. Bakker. Beide directeuren staan terecht voor brand door schuld (maximaal 1 jaar cel) en overtreding van milieuwetten (maximaal zes jaar gevangenisstraf). Directeuren Bakker en Pater worden er onder meer van verdacht dat er te veel en te zwaar vuurwerk op hun bedrijf lag opgeslagen. Ook zouden zij onvoldoende maatregelen hebben getroffen brand om brand te voorkomen.

De uitspraak in deze omvangrijke strafzaak staat gepland op 2 april.

Gerectificeerd

Fireworks

In het artikel Rechter tikt OM Almelo op de vingers (5 maart, pagina 2) staat dat de advocaten van beide Fireworks-directeuren hadden gevraagd om niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie. Dat heeft alleen de raadsman van directeur Pater gedaan.