Rabo laat Robeco profiteren van Sarasin

Belastingparadijzen staan nadrukkelijk in de schijnwerpers. Ook Zwitserse banken voelen het. De Zwitserse Bank Sarasin, met een filiaal op de Kanaaleilanden, heeft onderdak gezocht bij Rabobank.

Natuurlijk heeft ook Bank Sarasin een filiaal op Guernsey, een van de Kanaaleilanden. In Saint Peter Port wel te verstaan. Ook Rabobank heeft op het eiland een vestiging. De Oeso (de overkoepelende organisatie van de grootste industrielanden) plaatste eerder de Kanaaleilanden als een van de 35 dubieuze belastingparadijzen ter wereld op een zwarte lijst.

Zwitserse banken hebben de afgelopen jaren uitbundig geprofiteerd van een groeiende groep rijken, die graag hun geld buiten bereik van de belastingdienst weg wilden zetten. Het zogeheten offshore-banking via postbusvennootschappen op bij voorbeeld de zeer fiscaalvriendelijke Kanaaleilanden was populair. Maar vorig jaar is de druk toegenomen vanuit de EU en Amerika op de belastingparadijzen als Guernsey en ook Luxemburg. Vooral na de aanslagen in de Verenigde Staten is de vrees dat landen met bankgeheimen, en beruchte belastingparadijzen, gebruikt worden voor het wegsluizen van criminele en terroristische gelden.

Als gevolg hiervan zullen Zwitserse banken meer en meer zich gaan richten op het `gewone' bankieren, in jargon ook wel onshore-banking genoemd. Rabobank maakte gisteren bekend dat zij een belang neemt van 28 procent in de Zwitserse private bank. Binnen nu en zeven jaar kan de bank nog eens 25 procent bijkopen, waardoor zij een meerderheid kan verkrijgen.

Als onderdeel van de deal brengt de Nederlandse bank zijn private bankingactiviteiten, in onder meer Zwitserland, Guernsey en Luxemburg, onder bij Sarasin.

,,Sarasin is al meer een onshore-bank. Doordat er nu ook gebruik kan worden gemaakt van het netwerk van Rabobank zal dat alleen maar toenemen'', zegt een woordvoerder van Rabobank.

Vooral Rabobank-dochter Robeco moet de vruchten gaan plukken van het belang in Sarasin. De superbelegger uit Rotterdam hoopt in de toekomst ook zijn collectie beleggingsfondsen via het Zwitserse netwerk te kunnen afzetten. De rijke Zwitserse cliënten van Sarasin lonken. Andersom wil Sarasin zijn Zwitserse, vaak duurzame, beleggingsfondsen op de Nederlandse markt aan de man brengen. Via Rabobank, of via dochters Stroeve en Schretlen. Géry Daeninck, bestuursvoorzitter van Robeco, wordt lid van de raad van commissarissen van Sarasin.

,,Zwitserland heeft veel welgestelden en ook internationaal georiënteerde particulieren die hun geld daar stallen'', zegt de woordvoerder van Rabobank. ,,Dat is een interessante markt.''

De private bankingactiviteiten van Rabobank in het buitenland zijn goed voor een beheerd vermogen van 11,1 miljard euro. Na de integratie met Sarasin zal het beheerd vermogen neerkomen op 37,4 miljard euro. De ambities zijn groot. Binnen vijf tot zeven jaar moet dat bedrag zijn verdubbeld tot 70 miljard euro. Daarvoor zal echter nog wel een nieuwe overname van een private bank nodig zijn, zo verwachten analisten.

Sarasin werd opgericht in 1841, en staat sinds 1987 aan de beurs genoteerd. De bank was voorheen een soort van maatschap met partners, die tevens eigenaar waren. Zij hebben nu via een holding een belang in de bank. Een van die partners is Andreas Sarasin, telg van het oprichtersgeslacht. Hij zei tegen persbureau Reuters dat de deal met Rabobank vooral internationale groeiperspectieven bood voor de Zwitserse bank. Sarasin is nu vooral actief, naast Guernsey en Zwitserland, in Groot Brittannië en Duitsland. Het `nieuwe' Sarasin behoudt de beursnotering in Zürich.

Mocht Rabobank over zeven jaar er nog eens 25 procent bij kopen, dan krijgt de coöperatieve bank voor het eerst in zijn geschiedenis een dochter met een beursnotering.

    • Philip de Wit