`Pleeggezin voor Rochelle'

Morgen spreekt de rechter over Rochelle, zusje van het `meisje van Nulde'. Kinderbescherming adviseert haar onder te brengen bij een `therapeutisch pleeggezin'.

Rochelle Rikkers – het zusje van Rowena, het `meisje van Nulde' – is geestelijk en lichamelijk mishandeld in de periode dat ze met haar moeder woonde bij haar nieuwe vriend, Mike J. Dat staat in het rapport dat de Raad voor de Kinderbescherming over Rochelle maakte. Dat rapport komt morgen ter sprake als de kinderrechter in Dordrecht zich buigt over de vraag wat er met Rochelle zal gebeuren.

Wanda, de moeder van Rochelle, wordt samen met Mike J. verdacht van moord of doodslag op Rochelles zusje Rowena. Lichaamsdelen van Rowena werden vorig jaar augustus kort voor haar vijfde verjaardag gevonden op het strand van het Veluwemeer en in de Nieuwe Waterweg. Wanda en haar vriend Mike J. werden in december gearresteerd in Spanje. Ze hadden Rochelle bij zich. Wanda en Mike J. zitten nu vast in Nederland. Wanda was in april 2001, kort na Pasen, ingetrokken bij Mike J. in Rotterdam. Ze had hem twee weken eerder leren kennen in de chatbox van Lycos op internet.

Rochelle werd in december door haar vader, Martin Huisman, opgehaald uit Spanje en meegenomen naar Nederland. Martin Huisman, bijgestaan door het televisieprogramma Tros Vermist, wilde haar bij zich houden, in zijn flat in Dordrecht. Maar dat mocht niet van de Raad voor de Kinderbescherming, Huisman had niet de voogdij over zijn dochter. Die had Wanda, sinds hun scheiding. En Wanda wilde niet dat Rochelle naar haar vader ging. Rochelle kwam onder toezicht van Jeugdzorg. En ze werd zolang ondergebracht bij het jongere zusje van Martin Huisman, ook in Dordrecht. De Raad voor de Kinderbescherming begon een onderzoek. Hoe ging het met Rochelle? En was haar vader wel in staat om haar op te voeden?

Huisman wil zijn dochter nu terug. Maar Wanda wil Rochelle zelf opvoeden, zodra ze uit voorarrest is. Tot die tijd, vindt ze, moet Rochelle naar haar moeder of haar zusje. De Raad voor de Kinderbescherming vindt dat Rochelle naar een `therapeutisch pleeggezin' moet. Morgen staan Martin Huisman, Wanda en de Raad voor de Kinderbescherming voor de kinderrechter. Hun argumenten staan in het rapport van de Raad voor de Kinderbescherming. Niet alleen Huisman en Wanda werden ondervraagd, maar ook Wanda's moeder, Wanda's zusje, het zusje van Huisman, de mensen van het consultatiebureau waar Rochelle en Rowena als baby's kwamen en hun huisarts. De Raad voor de Kinderbescherming vroeg kinderpsycholoog W. Wolters om Rochelle en haar vader te onderzoeken.

Wolters vindt dat Rochelle niet naar haar vader kan. Die kan haar, staat in het rapport, niet de `structuur' bieden die ze nodig heeft, na alles wat ze heeft meegemaakt. Wolters vindt ook niet dat Rochelle naar Wanda kan, als die vrij zou komen. Zij geeft haar kinderen niet de bescherming die ze nodig hebben. Rochelle kan, vindt Wolters, ook beter niet bij de zuster van Martin Huisman blijven. Het gaat daar goed met Rochelle, maar ze kan er onvoldoende haar trauma's verwerken.

De zuster van Huisman vertelde Wolters dat Rochelle haar 's nachts niet had durven roepen toen ze een keer in bed had overgegeven. Rochelle vraagt volgens haar ook voor alles toestemming, zelfs om naar de wc te gaan. Rochelle reageert niet als een normaal kind van haar leeftijd, zegt Wolters in het rapport. Ze is angstig en ze `manipuleert' volwassenen. Wolters heeft haar verteld dat haar zusje dood is.

In januari hield Huisman zich, met Rochelle, meer dan een week schuil in Amsterdam, nadat Jeugdzorg zijn dochter bij hem wilde weghalen. Hij heeft zijn advocaat nu beloofd dat hij `geen gekke dingen zal doen'.

    • Sheila Kamerman
    • Jannetje Koelewijn