In 1989 werd de psychiatrie van het basispakket van het ziekenfonds overgeheveld naar de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ). De meeste zorgverzekeraars schrapten daarop de vergoeding van psychotherapie uit hun polisvoorwaarden. In 1994 werd in het kader van een bezuinigingsoperatie het budget binnen de AWBZ van de vrij gevestigde psychotherapeuten tot een krappe 12 miljoen euro teruggebracht. De Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP) ging, om toch nog voldoende patiënten te kunnen blijven helpen, op verzoek van Borst akkoord met een verlaging van het uurtarief met 10 procent. In de afgelopen acht jaar is dat tarief tot woede van de NVVP niet gewijzigd.
Minister Borst zegt ,,vooralsnog geen mogelijkheden te zien om het budget te verhogen'. Wel heeft de minister het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) om advies gevraagd over de hoogte van het uurtarief. Volgens de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA) moeten de psychotherapeuten zelf met de betrokken zorgverzekeraars onderhandelen over hun tarieven. Alleen in de regio's Arnhem en Groot-Rijnmond is dat voor dit jaar gelukt. De vrijgevestigde psychotherapeuten hebben gezamenlijk 2.100 patiënten. Wekelijks meldden zich, veelal via de huisarts, 400 nieuwe patiënten bij hen aan.
Formeel worden de psychotherapeuten via het Riagg betaald. De NVVP wil dat aan die manier van betalen een einde wordt gemaakt.
Gerectificeerd
Psychotherapeuten
In het artikel Patiëntenstop bij psychotherapeuten (5 maart, pagina 6) staat dat de vrijgevestigde psychotherapeuten in Nederland 2.100 patiënten hebben. Dit moet 21.000 zijn.