Passagiers stemmen voor landing

Passagiers van een chartervlucht van de Portugese vliegtuigmaatschappij Yesair hebben zondag in meerderheid gestemd voor terugkeer van hun vliegtuig naar de luchthaven van vertrek.

Het vliegtuig, een Tristar 500 uit 1971, was juist opgestegen van Malpensa bij Milaan en had eindbestemming Cuba. Kort na de start meenden passagiers een steekvlam uit een van de motoren te zien. De piloot verzekerde de passagiers dat er geen gevaar bestond, maar toen hij merkte dat de ongerustheid bleef, liet hij hun de keuze tussen terugkeer en doorvliegen. De passagiers stemden massaal voor terugkeer naar Milaan.

Volgens Jorge Abrantes, directeur van Yesair, is er helemaal geen brand geweest. ,,Er was alleen een windvlaag die een beetje geluid heeft gemaakt'', aldus Abrantes. Technici gaan ervan uit dat de rechtermotor zichzelf tijdelijk heeft uitgeschakeld. Daarna werd de motor automatisch weer ingeschakeld. Na landing in Milaan is de Tristar gewoon teruggevlogen naar Portugal.

In de Italiaanse krant Corriere della Sera zegt Abrantes dat de stemming uitsluitend bedoeld was om de passagiers weer rustig te laten worden. ,,De piloot is de hoogste autoriteit tijdens de vlucht. Hij kan alles doen, maar niet spelen met de veiligheid.'' De directeur van Air Europe, die de chartervlucht had uitbesteed aan Yesair, bevestigt die visie: ,,Natuurlijk zou de piloot zelf hebben besloten terug te keren als er een reëel gevaar was geweest.''

Van de 240 passagiers zijn er 190 gisteren alsnog naar hun vakantiebestemming vertrokken. De rest is zo geschrokken, dat ze maar thuis zijn gebleven. Zij worden door de reisorganisatie schadeloos gesteld.