Opnieuw geweld en doden in Israël

In minder dan 24 uur zijn in Israël vijf aanslagen gepleegd. Daarbij zijn zeker zes mensen om het leven gekomen, en raakten zeker veertig anderen gewond.

Vanochtend schoot een Palestijn op de weg van Jeruzalem naar een joodse nederzetting een vrouw dood. Bij een afzonderlijke explosie op dezelfde weg raakten acht Arabische kinderen op een speelpleintje gewond.

Bij een zelfmoordaanslag op een bus in het centrale busstation van de stad Afula kwamen vanochtend de dader en een Israëlische passagier om het leven. Vijf inzittenden van de bus raakten gewond, enkele omstanders raakten licht gewond.

Enkele uren eerder schoot een Palestijn drie mensen dood in een restaurant in Tel Aviv. Volgens de Israëlische radio stond de dader met een vuurwapen en drie handgranaten in een drukke straat. Plotseling vuurde hij schoten af op twee restaurants en een café. Een Israëlische politieagent zou de schutter hebben doodgeschoten.

De radicale Aqsa-brigades, een gewapende vleugel van Yasser Arafats Fatah-organisatie, heeft de aanslag in Tel Aviv opgeëist. In een verklaring stelde al-Aqsa dat de acties zijn bedoeld als vergelding voor de militaire operaties van Israël.

Israëlische raketten raakten vannacht gebouwen nabij het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Bij de aanslag raakte niemand gewond. Uit voorzorg had iedereen de gebouwen verlaten. Vanochtend schoten Israëlische gevechtshelikopters zeker vier raketten af op het hoofdkantoor van de Palestijnse veiligheidsdiensten in het vluchtelingenkamp Khan Younis op de Gazastrook. Er is nog niets bekend over eventuele slachtoffers.

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft gisteren gezegd door te zullen gaan met de aanvallen tot een zege is bereikt. ,,Het is niet mogelijk overeenstemming te bereiken met de Palestijnen totdat ze begrijpen dat ze verslagen zijn'', aldus Sharon tijdens een toespraak in het Israëlische parlement, volgens waarnemers de meest oorlogszuchtige jegens de Palestijnen ooit van een Israëlische premier. Volgens Sharon is er geen politiek perspectief meer, alleen nog maar een veiligheidsperspectief.

Ondanks de escalatie van geweld, stelde de Egyptische president Hosni Mubarak op bezoek in Washington een top voor tussen Israël en de Palestijnen. Van beide kanten is afwijzend gereageerd.