Nobelprijs muziek voor Goebaidolina en Miriam Makeba

De Zweedse Polarmuziekprijzen, de `Nobelprijzen' voor klassieke en populaire muziek met een totaalbedrag van 170.000 euro, zijn gisteren door de Koninklijke Zweedse Muziekacademie toegekend aan de Russische componiste Sofia Goebaidoelina en de Zuidafrikaanse zangeres Miriam Makeba, die gisteren 70 werd.

Volgens het juryrapport vertegenwoordigde Makeba, die in 1967 als eerste met het Afrikaanse lied Pata Pata de Amerikaanse Top 10 haalde, het begrip `wereldmuziek' voordat de term bestond. Haar platen werden in Zuid Afrika verbonden na haar getuigenis voor het VN-commité tegen apartheid. Goebaidoelina (70) kreeg de prijs voor haar ,,intens expressieve en hoogstpersoonlijke muziek, die een groeiend aantal luisteraars in de hele wereld aanspreekt.'' Eerdere prijswinnaars waren Burt Bacharach, Karlheinz Stockhausen, Robert Moog, Bob Dylan, Isaac Stern, Elton John en Ravi Shankar.