NAVO: Karadzic werd niet getipt

Zowel de NAVO als de Amerikaanse regering heeft gisteren tegengesproken dat een Franse officier vorige week de wegens oorlogsmisdaden gezochte Radovan Karadzic heeft getipt over een poging van de vredesmacht SFOR hem te arresteren. Een vertrouweling van Karadzic zei echter dat deze wèl was gewaarschuwd.

De secretaris-generaal van de NAVO, George Robertson, kondigde gisteren een onderzoek aan naar het door een Duitse en een Britse krant gemelde nieuws dat Karadzic vorige week donderdag aan zijn arrestatie kon ontkomen na door een Franse SFOR-officier te zijn getipt. Maar kort daarna zei Robertson, na een gesprek met de opperbevelhebber van de NAVO in Europa dat ,,de beschuldigingen pure speculatie zijn'' en dat ,,ons geen bewijs bekend is om ze te onderbouwen''. Een NAVO-woordvoerder in Brussel zei dat ,,de Fransen niemand hebben getipt''.

Ook de Amerikaanse regering sprak de berichten in het Hamburger Abendblatt en The Times tegen. ,,Deze informatie is vals.'' Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington sprak ook tegen dat de onthulling over het gedrag van de Franse officier via een Amerikaanse diplomaat – Balkan-gezant Shaun Byrnes – in de media was gekomen. ,,Het is niet waar dat deze diplomaat dit heeft gezegd'', aldus het ministerie.

Ondanks deze ontkenningen meldde SFOR gisteren dat een onderzoek op gang is gebracht naar de beweringen. Frankrijk wendde zich gisteren tot de vredesmacht in Bosnië met het verzoek om opheldering. ,,Als [de beschuldigingen] vals zijn, zullen we SFOR vragen ze tegen te spreken. Als ze waar zijn, zal deze persoon streng worden gestraft'', aldus een bron bij het Franse ministerie van Defensie. ,,We zullen SFOR om bewijzen vragen.'' De woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak tegen dat Frankrijk niet volledig achter het streven naar arrestatie van Karadzic staat. ,,Elke poging om twijfel te wekken aan Frankrijks bereidheid en vastbeslotenheid is onaanvaardbaar en schandelijk'', zo zei hij.

Een vertrouweling van Karadzic bevestigde gisteren in een vraaggesprek met het Montenegrijnse dagblad Dan dat de voormalige leider van de Bosnische Serviërs wel degelijk is getipt over de zoekactie van vorige week donderdag. Miroslav Toholj zei dat ,,de buitenste, perifere veiligheidsring'' rond Karadzic ,,via een omweg'' had vernomen dat er ,,iets'' ging gebeuren. Daardoor hadden de lijfwachten de tijd ,,alle noodzakelijke maatregelen'' kunnen nemen om Karadzic in veiligheid te brengen. Nu zou de oud-leider van de Bosnische Serviërs ,,volkomen veilig'' zijn.

De zoekactie naar Karadzic, zo onderstreepte de NAVO, gaat onverminderd voort. Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Sarajevo zei gisteren dat de afgelopen twee maanden drie- tot vijfhonderd telefoontjes zijn binnengekomen met tips over de verblijfplaats van Karadzic.