Minister Korthals werft Britse cipiers

Justitie heeft wegens de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt Brits gevangenispersoneel ingezet in de noodgevangenissen voor drugskoeriers die op Schiphol tegen de lamp lopen.

In eerste instantie gaat het volgens een woordvoerder om enkele tientallen bewaarders. Het betreft ,,zeer ervaren gevangenispersoneel'' uit Groot-Brittannië, waar op veel grotere schaal particuliere bewakingsdiensten in gevangenissen worden ingezet dan in Nederland. De Britse bewaarders zijn afkomstig van particuliere gevangenissen in Wales.

In de noodvoorzieningen voor drugssmokkelaars zal alleen het management afkomstig zijn uit het reguliere Nederlandse gevangeniswezen, zo schrijft minister Korthals (Justitie) aan de Eerste Kamer. De senaat behandelt vandaag de Tijdelijke noodwet capaciteit drugskoeriers. ,,Al het andere personeel wordt aangetrokken van particuliere beveiligingsbedrijven'', aldus Korthals in zijn brief. De ervaren Britse bewaarders krijgen onder het Nederlands management de leiding over eenheden van twaalf penitentiaire inrichtingswerkers (PIW'ers). Nederlands gevangenispersoneel met expertise in het begeleiden van moeilijk hanteerbare gevangenen kan niet aan reguliere gevangenissen onttrokken worden ,,zonder de personeelsproblemen daar nog verder te vergroten''.

Korthals schrijft niet zo zwaar te tillen aan bezwaren uit de Eerste Kamer over de voorgestelde groepsdetentie in de noodopvang. Veel gedetineerden uit Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen beschouwen individuele opsluiting volgens Korthals juist als een extra straf. Groepsdetentie, zo is hun ervaring uit eigen land, voorkomt juist machtsmisbruik en mishandeling door gevangenispersoneel. ,,De waarde die in Nederland wordt gehecht aan privacy wordt niet over de hele wereld gedeeld.'' Korthals zegt in de toekomst het uitgangspunt van één persoon op één cel in het reguliere gevangeniswezen niet te willen loslaten.

D66, PvdA en GroenLinks gaan vanmiddag niet zonder meer akkoord met de noodwet voor bolletjeskoeriers. Zowel de PvdA als D66 zal er bij de minister op aandringen om, net zoals nu op de Antillen gebeurt, van aangehouden drugskoeriers de handelswaar in beslag te nemen en de verdachten vervolgens met een dagvaarding heen te zenden.

Volgens het Eerste-Kamerlid Kohnstamm (D66) is de noodwet de Tweede Kamer gepasseerd als gevolg van ,,de waan van de dag onder een forse electorale wind''.

Eind vorige maand zaten 81 drugssmokkelaars in de speciale gevangenissen opgesloten. Meer dan 40 procent had de Nederlandse nationaliteit, 9 procent was afkomstig uit de Antillen.

De groep gedetineerden telde verder twintig andere nationaliteiten, uit Europa, Afrika en Noord-en Zuid-Amerika.

    • Jos Verlaan