Miljardenverlies Deutsche Telekom door overnames

Deutsche Telekom is in het afgelopen jaar diep in de verliezen gekomen wegens dure overnames en hoge kosten in de mobiele telefonie. Inclusief eenmalige baten en lasten behaalde het in Bonn gevestigde Duitse telecomconcern een nettoverlies van 3,5 miljard euro tegenover een nettowinst van 5,9 miljard euro een jaar eerder, zo heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

In de resultaten is de overname van het Amerikaanse VoiceStream Wireless verwerkt, dat Deutsche Telekom vorig jaar overnam voor 35 miljard dollar. Door die overname en door de dure aanschaf van UMTS-licenties heeft Deutsche een grote schuldenlast, die onder meer leidde tot rente-uitgaven van 4,1 miljard euro over het afgelopen jaar. De nettoschuld van het bedrijf is in het laatste kwartaal van 2001 dankzij de verkoop van activa met 5 procent gedaald: van 65 tot 62 miljard euro. Eind 2000 bedroeg de schuld 60 miljard euro.

De omzet steeg vorig jaar met 18 procent tot 48,3 miljard euro, waarvan ruim een kwart (27 procent) in het buitenland werd behaald. In het buitenland was de omzetstijging met 71 procent ,,disproportioneel'' sterk, aldus het concern. Op de Duitse thuismarkt was de omzetstijging met 5,7 procent aanzienlijk lager.

Bij het vorig jaar juni overgenomen Amerikaanse VoiceStream werden in het laatste kwartaal 650.000 nieuwe abonnees binnengehaald (totaal: 7 miljoen). De omzet van VoiceStream steeg het afgelopen jaar met 63 procent. VoiceStream droeg in het afgelopen jaar voor ruim een vijfde bij aan de totale buitenlandse omzet van DT.

De afschrijvingen van DT stegen in 2001 met 2,5 miljard euro vergeleken met een jaar eerder wegens extra afschrijvingen op onroerend goed, een kabelactiviteit en een merknaam.