Luchtaanval op Al-Qaeda na dood acht VS-militairen

Het grootste grondoffensief in Afghanistan onder leiding van Amerikaanse troepen is vandaag kortstondig stilgelegd om, een dag na de dood van acht Amerikaanse militairen, stellingen van de terreurgroep Al-Qaeda en de Talibaan vanuit de lucht te bestoken.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft de omgekomen Amerikaanse militairen herdacht, en bezworen de strijd tegen de strijders van Al-Qaeda te vervolgen ,,waar we ze ook zullen vinden''. Gisteren kwamen zeven Amerikaanse militairen om het leven nadat hun Chinook MH-47 helikopters onder vuur waren genomen door strijders van Al-Qaeda en de Talibaan. Die hebben zich verschanst in het hooggebergte Shahi Kot, ten zuidoosten van Gardez in de provincie Paktia.

Daarmee is het aantal Amerikaanse slachtoffers sinds het begin van de aanval op het gebied, vier dagen gelegen, opgelopen tot negen. Bij de aanval op Afghanistan, die al vijf maanden duurt, zijn tot nog toe 31 Amerikaanse militairen omgekomen.

De aanval op het grottencomplex in de bergen van Paktia, Operatie Anaconda, is een zorgvuldig voorbereide actie van de Verenigde Staten, zes andere landen en het Afghaanse interim-bestuur. In totaal zijn ruim 1.500 militairen bij de actie betrokken.

Maar de weerstand van de naar schatting tweeduizend moslimextremistische strijders van Al-Qaeda en de Talibaan is onverwacht fel. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft inmiddels bevestigd dat bij het offensief van gisteren één Chinook-transporthelikopter is neergehaald. Het is het eerste Amerikaanse toestel dat door vijandelijke beschietingen uit de lucht is gehaald. Wel zijn eerder Amerikaanse toestellen in botsing gekomen en neergestort.

Bij het incident van gisteren waren twee helikopters betrokken. Het eerste toestel zou zijn geraakt door een granaatwerper, waardoor een Amerikaanse militair uit de helikopter zou zijn gevallen. Het tweede toestel zou door vijandig luchtafweergeschut zijn neergehaald nadat het een poging had ondernomen de gevallen militair te redden. Alle zeven inzittenden van die helikopter kwamen om het leven.

Volgens de Amerikaanse televisiezender CNN zijn mogelijk meer Amerikanen gewond geraakt bij de felle vuurgevechten die direct na het incident zouden hebben plaatsgehad. Maar de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft er gisteren op gewezen dat onder Al-Qaeda en de Talibaan veel meer doden en gewonden zijn gevallen en dat ,,nog veel meer zullen volgen.''

De commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan, Tommy Franks, heeft gezegd dat ten minste tweehonderd volhardende moslimextremistische strijders zijn gedood.

afghanistan: pagina 5

hoofdartikel: pagina 7