Loonkosten kunnen inflatie opdrijven

De eurozone loopt het risico van oplopende inflatie, als een gematigde loonontwikkeling uitblijft. Deze waarschuwing hebben Eurocommissaris Solbes en de Spaanse minister van Financiën Rato gisteren geuit na afloop van een bijeenkomst van de twaalf landen van de Eurogroep.

,,We verwachten nog steeds dat de inflatie in de eerste helft van dit jaar onder het door de Europese Centrale Bank gestelde plafond van 2 procent daalt'', aldus Solbes. ,,Maar de komende loononderhandelingen kunnen een risico vormen voor dit scenario.'' Ook Rato onderstreepte dat de loonontwikkeling ,,gematigd moet zijn''.

Solbes en Rato waren gisteren positief over de economische vooruitzichten voor de eurozone. Volgens Solbes heeft de economische neergang in het vierde kwartaal van 2001 zijn dieptepunt bereikt. De groei zal volgens hem in de tweede helft van 2002 versnellen. Solbes houdt vast aan de eerdere voorspelling van de Europese Commissie dat de groei over 2002 op ongeveer 1,5 procent uitkomt, net als in 2001. Volgens minister Rato is het nog te vroeg om over een werkelijk herstel te spreken ,,maar lijkt de basis voor een opleving in 2002 in 2003 aanwezig''. Solbes zei dat de verminderde economische onzekerheid voor de EU-lidstaten een aansporing moet zijn om door de Commissie voorgestelde struturele hervormingen voort te zetten.

Uit gisteren gepubliceerde cijfers van de Europese Commissie blijkt dat het vertrouwen van consumenten en producenten in de EU vorige maand voor de derde achtereenvolgende keer iets is toegenomen. Alleen in Duitsland en Frankrijk daalde het vertrouwen.