Hockeyteam op WK naar halve finale

De Nederlandse hockeyploeg heeft vandaag de halve finales bereikt van het wereldkampioenschap in Maleisië. Twee dagen na de nederlaag tegen groepswinnaar Duitsland (0-1) won het elftal van bondscoach Bellaart met 3-0 van Zuid-Afrika door doelpunten van De Nooijer, Klaver en Geeris.

Als de nummer twee van groep A stuit de titelverdediger donderdag (14.35 uur Nederlandse tijd) op het geestdriftige Australië dat gisteren de eerste plaats in poule B veiligstelde dankzij een 4-2 zege op Zuid-Korea. In de andere halve finale mag Duitsland proberen het geraffineerde schaakhockey van de Koreanen te ontrafelen.

Reikhalzend keek Bellaart vandaag uit naar de confrontatie met de ploeg, die de laatste drie `grote' wedstrijden van Nederland verloor: de halve finales van de WK's van 1994 (Sydney, 3-1) en '98 (Utrecht, 6-2), alsmede de halve eindstrijd van de Olympische Spelen van 2000 (Sydney, na strafballen). ,,Dat zal nog wel in die hoofden zitten'', vermoedde aanvoeder Jeroen Delmee, die nog een voordeel signaleerde. ,,Wij hebben al meerdere zware wedstrijden gespeeld, zij niet. Vraag is of zij bestand zijn tegen de druk van een grote wedstrijd.''

Het duel van vandaag, zonder centrumspits Marten Eikelboom (lichte spierverrekking), was in meerdere opzichten een ideale afsluiting van de loodzware groep A. Niet alleen kon Bellaart zijn topspelers rust geven ten gunste van de opvallend gretige nieuwkomers, hij zag in de tropische hitte (41 graden) bovendien dat zijn ploeg vertrouwen opdeed na de nederlaag tegen Duitsland. Daarbij kwam dat zijn elftal zonder al te veel moeite op de been bleef tegen een opponent die een soortgelijke speelwijze (fysiek en gejaagd) hanteert als de Australiërs.

Voldaan beweerde Bellaart nog niet te zijn, ook al typeerde hij het behalen van de halve finales als ,,een knappe prestatie''. Maar: ,,Onze missie is hier nog niet volbracht. Nu likken we onze wonden, maar als we donderdag aanvallend een vuist maken, kunnen we hoge ogen gooien'', beweerde de coach, die de afgelopen weken elke training besloot met een strafballenserie.