Getronics piekt na miljard verlies

Een verlies bekendmaken van ruim 1 miljard euro en toch een koerswinst boeken van 7 procent. Het lukte vanochtend automatiseerder Getronics dat resultaten presenteerde die in lijn lagen met de marktverwachtingen. Het goede nieuws was wel onverwacht: Getronics denkt de markt voor automatiseringsdiensten deze zomer wel zijn diepste punt heeft bereikt. Volgens een handelaar is Getronics klaar voor het herstel van de markt. ,,Zij doen wat er gedaan moet worden'', verklaarde hij naar aanleiding van de verwachte afschrijving van bijna 1 miljard euro op het Amerikaanse Wang dat in 1999 werd gekocht.

De euforie rond Getronics was vanochtend niet illustratief voor de algemene stemming op de Amsterdams beurs. De AEX-index daalde licht met 0,1 procent tot 510,9 punten. Onder de hoofdfondsen behoorde Philips (-1,8 procent) om onduidelijke redenen tot de grootste verliezers. Het elektronicaconcern maakte vanochtend alleen bekend de samenwerking met het Franse SMTicroelectronics en het Taiwanese TSMC te intensiveren op het vlak van de chipontwikkeling. Prototypes van de nieuwe 90 nanometer-generatie zouden in de tweede helft van dit jaar klaar zijn.

Versatel, sinds één dag gedegradeerd van de hoofdfondsen (AEX) naar de middelgrote beursfondsen (midkap), beleefde een moeilijke ochtend. Het telecombedrijf stelde de presentatie van de jaarcijfers – voor woensdag op het programma – met minimaal twee weken uit omdat de onderhandelingen over een schuldsanering met de obligatiehouders langer duren. Tegelijkertijd onthulde Versatel momenteel een negatief eigen vermogen te hebben, waardoor het op het zogeheten strafbankje van de beurs terecht komt. Blijft het eigen vermogen langer dan drie maanden negatief, dan zal het bedrijf ook zijn plaatsje in de midkap-index moeten opgeven. Versatel leverde vanochtend bijna 6 procent in tot een halve euro.

Ook de andere Europese beurzen konden het optimisme van een dag eerder niet vasthouden. Londen vormde met een marginale winst van 3,8 punten op een index van 5.245,8 de positieve uitzondering. Zowel in Frankfurt (min 0,4 procent tot 5.220) als in Parijs (min 0,4 procent tot 4.588) was sprake van lichte dalingen. Winstnemingen, zo was de verklaring van handelaren, want aan de Amerikaanse beurs (gisteren plus 2,1 procent) kon het nu eens niet liggen.