Fotogenieke sensatiestorm

Niet alle rivieren stromen naar zee. In het hart van Australië komen rivieren voor die in feite net de andere kant op stromen. Ze ontstaan door zware regenval en voeren hun water naar uitgestrekte vlaktes waar het, als de regen stopt, langzaam verdampt. Wat overblijft is een vlakte met modder die door een stevige korst is afgesloten. Weldra komt er een grote hoeveelheid planten tot ontwikkeling.

Dat laatste is wat het terrein de das om doet. Want vaak brengen Australische veeboeren er subiet hun enorme kuddes rundvee heen. Die vreten alle vegetatie weg en vertrappen de korst die de verdroogde modder bij elkaar hield. Als dat eenmaal zo ver is, kan elke willekeurige storm ontaarden in een dramatische stofstorm. Daar gaat Red Storms over, vanavond bij National Geographic te zien. De filmmakers hebben een tijdje meegelopen met dr. Grant McTainsh van Griffith University in Brisbane. Deze houdt zich al jaren bezig met winderosie en stofstormen.

Maar National Geographic is de degelijke BBC niet. Het gaat National Geographic (slangen, krokodillen, haaien, vulkanen!) niet om wetenschap, maar om sensatie en om de schildering van een oer-Amerikaans vrijbuiters milieu. Keer op keer komen de indrukwekkende plaatjes van de naderende stofstorm opnieuw in beeld (wel mooi om te zien) en af en toe mogen aboriginals wat zeggen over het heilig ontzag dat ze ervoor hebben. Maar wat McTainsh (spijkerbroek, cowboyhoed) nu eigenlijk probeert te meten met zijn stofzuigers blijft een raadsel.

Wel duidelijk wordt dat het fijnste stof uit de stormen (die rood zijn door het hoge ijzergehalte van de aarde) onder bepaalde omstandigheden zelfs de stad Brisbane in nevelen kan hullen. Ja, dat het zelfs de gletsjers van Nieuw Zeeland kan bedekken. Of het veel erger is dan vroeger weten we niet.

De Franse onderzoeker dr. Didier Raoult toonde aan dat met het stof ook de veeziekte Coxiella burnetti verplaatst kan worden. Er staat tegenover dat het ijzer uit het stof de aangrenzende oceanen zozeer `bemest', dat algen er beter groeien. Dat is weer goed voor de beteugeling van het broeikaseffect. Maar ook daarover niets inhoudelijks in deze documentaire.

Rode Storm, NGC, 23.00-0.00u.

    • Karel Knip