Eerste verlies ooit voor Getronics

Getronics heeft voor het eerst sinds zijn beursgang in 1985 een jaar met verlies afgesloten. De automatiseerder verwacht dat de ict-markt pas in de tweede helft van dit jaar voorzichtig zal herstellen. Dit is vanochtend bekend gemaakt.

Door de afschrijving van 930 miljoen euro aan overnamepremies (goodwill) kwam de automatiseerder vorig jaar uit op een nettoverlies van 1,04 miljard euro. In 2000 werd nog een winst van 60 miljoen euro geboekt.

De afschrijving, die 230 miljoen euro groter was dan eerder was aangekondigd, heeft betrekking op Wang Global, het Amerikaanse bedrijf dat in 1999 door Getronics werd overgenomen. Voor Wang staat nu nog ongeveer 1 miljard euro aan goodwill in de boeken.

Bestuursvoorziter P. van Voorst noemde 2001 vanochtend ,,een overgangsjaar''. De omzet nam amper toe, met 0,5 procent tot 4,14 miljard euro. Analisten rekenden gemiddeld op een groei van de omzet met 2 procent en een bedrijfsresultaat van 168 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat was 150 miljoen euro, zo bleek vanochtend.

Uitstel en afstel van projecten en prijsdruk hadden een negatief effect op het operationele resultaat. Het resultaat kwam verder onder druk omdat Getronics ,,letterlijk'' investeerde in het behoud van klanten en het verlengen van contracten, aldus Van Voorst.

Getronics heeft het afgelopen veel nadruk gelegd op het verbeteren van de kasstroom. Er is vooral veel werk gemaakt van het innen van uitstaande rekeningen. Van Voorst wil dit beleid de komende jaren actief voortzetten. ,,Het moet onderdeel worden van de bedrijfscultuur'', aldus de topman.

De nettoschuld werd vorig jaar verlaagd tot 619 miljoen euro, vergeleken met 1 miljard euro in 2000. Getronics gaf obligatiehouders eind vorig jaar de mogelijkheid om hun schuldpapier in te leveren in ruil voor nieuwe aandelen in het bedrijf. Van Voorst noemde de schuldsanering vanochtend ,,een succes''.

In de tweede helft van 2001 werd het personeelsbestand met 6 procent verkleind. Ongeveer 3 procentpunt daarvan was het gevolg van desinvesteringen. Zo heeft Getronics in Griekenland en Zuid-Afrika zijn eigen bedrijven verkocht. In die landen wordt nu met lokale partners gewerkt.