Duivelsuitdrijving

`Door zijn volheid en zijn bondigheid fungeert de Naam van een renner als hoofdfiguur van een echte poëtische taal, waarin een wereld te lezen staat waarin eindelijk de beschrijving overbodig geworden is.' Merk op dat `Naam' met een hoofdletter is geschreven. `In werkelijkheid treedt men de epische sfeer binnen als er verkorte namen ontstaan. Er is in die verkorte naam van de wielrenner dat mengsel van slaafsheid, bewondering en bevoorrechting dat het volk tot voyeur van zijn goden maakt.' Dit werd geschreven in 1957 door de Franse essayist Roland Barthes.

Ik heb begrepen dat het volk en dan vooral het volk dat zuiderbuur heet als voyeur van de god met de ultrakorte naam VDB in het gevoelige hart is geraakt. Zozeer dat er zaterdag, voor de aanvang van Omloop het Volk, op de Gentse Vrijdagmarkt, een duivelsuitdrijving is belegd onder aanvoering van het medium Michel Wuyts. En dat alleen maar omdat donderdag ten huize Vandenbroucke een partijtje verboden middelen is ontdekt met de substanties EPO, clenbuterol, en morfine ten behoeve van een ziek huisdier.

Ik dacht meteen: wat moet zo'n jongen toch met de achterhaalde troep van die beroerd gesorteerde kwakzalver `dr. Mabuse'? Is de ploegapotheek van Domo dan zo slecht toegerust dat er nog geen zieke hond kan worden opgekalefaterd?

Iedere wielrenner verlangt er naar legende te worden. Sterker nog, alles en iedereen in wielerwereld verlangt er naar. Alsof het circus op zichzel al niet legende genoeg is. Iedereen is legende: kampioen, waterdrager, ploegleider, bandenplakker, soigneur, manager, Domo, de drog, de leugen, de omerta. Ook de wielerjournalist kan legende worden. Onder de voorwaarde dat hij meehelpt de legende te verfraaien. Aan chagrijnige analisten heeft de legende niks.

Van alle legenden is die van de Leugen de grootste. De meester van de leugen is sinds het weekeinde Johan Museeuw. Na de vondst van de partij hondenbrokken meende deze `Leeuw van Vlaanderen', tevens chaperon en mentor van Vandenbroucke, te weten hoe mensen zich voelen `die vrouw of kind verliezen'. Kan er niet een prijs in het leven geroepen worden voor de grofste leugen?

Vergeleken bij de leugen van Museeuw is die van zijn pupil het prutswerk van een amateur. Met een hond valt te leven, niet met de dood.

Wordt VDB weer gewoon Vandenbroucke, anoniem staatsburger van België, of blijft hij de legende met het baardje? Ik houd het op het laatste. Zijn advocaten zullen aantonen dat het een wedstrijdhond betrof.

Schorsen dat beest.

    • Peter Winnen