Doden na orgie van geweld in Kenia

Bij uiterst wrede gevechten tussen twee burgerwachten in een woonwijk van de Keniase hoofdstad Nairobi zijn gisteren tenminste twintig doden gevallen en raakten achtentwintig mensen levensgevaarlijk gewond.

Volgens de politie was de religieuze sekte Mungiki verantwoordelijk, een beschuldiging die de Mungiki-leiders tegenspreken.

Een groep van driehonderd jongeren, zwaaiend met kapmessen en knuppels, opende zondag in de woonwijk Kariobangi de aanval. Door angst bevangen inwoners renden alle richtingen uit terwijl de razende jongeren hun woede koelden. Soms vroegen ze eerst naar de stamafkomst van hun slachtoffers alvorens er met hun kapmessen op in te hakken. Tenminste één slachtoffer werd onthoofd, van anderen de keel doorgesneden en van velen het geslachtsdeel afgehakt.

De orgie van geweld had een tribaal karakter. De Mungiki-sekte bestaat grotendeels uit leden van de Kikuyustam, de meeste slachtoffers zijn Luo's en enkele Baluhya's uit West-Kenia. De Luo-mannen kennen geen rituele besnijdenis, in tegenstelling tot de meeste stammen in Kenia. Sommige Luo-slachtoffers werden terwijl ze stierven alsnog besneden. De situatie in de wijk was gisteren uiterst gespannen met vrees voor een uitbarsting van tribale gevechten.

De aanleiding tot het bloedbad was een incident zondagmiddag waarbij leden van de burgerwacht Taliban slaags waren geraakt met Mungiki. Eén lid van de sekte was hierbij gedood. Volgens een parlementslid uit de woonwijk was de politie op de hoogte van de wraakplannen van Mungiki maar greep niet in.

Net als in vele andere Afrikaanse hoofdsteden blijkt de zwaar onderbetaalde en corrupte politie niet in staat de groeiende misdaad te bestrijden. Met stilzwijgende steun van de autoriteiten ontspringen overal burgerwachten die eigenhandig de criminelen bestrijden. In Kariobangi, een wijk met veel Luo's, noemen de burgerwachten zich Taliban. In het aangrenzende Dandora, een wijk met veel Kikuyu's, maakt de burgerwacht van Mugiki de dienst uit.

Mungiki is een van de meest bizarre bewegingen in het politieke en religieuze landschap van Kenia. De sekte bestaat uit gemarginaliseerde Kikuyujongeren die het gekonkel van de corrupte politieke elite beu zijn en in verzet komen. De Mungiki's willen terug naar oude Afrikaanse (lees Kikuyu) tradities en bidden richting Mount Kenya, het logeeradres van hun God op aarde. De sekte verenigt de arme Kikuyu's onder een religieuze banier en propageert een ,,actiegodsdienst'' om de Kenianen te bevrijden van politieke onderdrukking en mentale slavernij. De Mungiki's, veelal voormalige straatkinderen, tonen zich uiterst moedig bij confrontaties met de autoriteiten. Ze hebben politiebureaus bestormd, agenten ontwapend en hun kamaraden uit de cel bevrijd. Onder de beter opgeleide, en minder wanhopige Kenianen roepen ze steeds meer verzet op wegens hun gewelddadige methodes.