BSE en MKZ redden winstcijfers Nutreco

De populariteit van kippenvlees heeft vee- en visvoerbedrijf Nutreco vorig jaar een forse winstdaling bespaard. De ziektes BSE en mond- en klauwzeer stuwden de verkoop van kippenvlees omhoog, waarvan de voerleverancier kon profiteren.

Mede hierdoor verdubbelde de autonome winst in de agrarische divisie, zo liet de raad van bestuur van Nutreco vanochtend weten tijdens de presentatie van de jaarcijfers over het afgelopen boekjaar. Samen met enkele overnames groeide de winst voor afschrijving van goodwill met 129 procent tot 98,7 miljoen euro.

De andere belangrijke divisie, zalmvoer en zalmproductie, draaide veel minder. De overproductie van zalm drukte de prijzen, waardoor de autonome groei met 20,6 procent daalde. Door enige acquisities bleef de daling van de nettowinst beperkt tot 11,3 procent en kwam uit op 91,5 miljoen euro voor afschrijving van goodwill.

Om de afkalving van de zalmprijs te remmen, hebben veel kwekerijen in Chili en Noorwegen miljoenen jonge visjes (1 à 2 gram zwaar) gedood, erkende bestuursvoorzitter Wout Dekker. Nutreco profiteerde hiervan, maar het bedrijf zou niet aan deze praktijken hebben meegedaan. Nutreco is met een productie van 177.000 ton de grootste zalmkwekerij ter wereld en heeft daarmee een marktaandeel van 16 procent.

De totale omzet steeg vorig jaar met 22,7 procent naar 3,8 miljard euro, maar de toename van de nettowinst bleef beperkt met 0,8 procent tot 91,6 miljoen euro. Het resultaat was conform de verwachtingen van de meeste analisten na de winstwaarschuwing van november 2001. Tot die tijd werd er van uitgegaan dat Nutreco over 2001 een winststijging zou melden van ongeveer 20 procent. Het netto-resultaat wordt vooral gedrukt door afschrijvingen van goodwill (13 miljoen euro) en toegenomen financieringslasten door enkele overnames (38 miljoen euro).

Als de zalmprijzen weer aantrekken, kan de winstgevendheid van Nutreco weer op een bevredigend niveau komen, zei Dekker. ,,Er zijn voorzichtig positieve signalen dat de zalmprijzen bezig zijn met een herstel.'' Bovendien groeit de zalmconsumptie in de Verenigde Staten met dubbele cijfers. Vorig jaar nam de afzet daar toe met 23 procent.

Desondanks verwacht Dekker dat de nettowinst in het eerste halfjaar daalt in vergelijking met de eerste helft van 2001. Hij durfde geen voorspelling te doen voor heel 2002. Om de winstgevendheid te vergroten wil het bedrijf kosten verlagen en efficiëntie vergroten.