Brussel praat met Noord-Korea

De Europese Commissie wil vijftien miljoen euro uittrekken voor steun aan het proces van verzoening tussen Noord- en Zuid-Korea. Met het geld moeten de komende drie jaar ook hervormingen in Noord-Korea geholpen worden.

De Commissie maakte dit gisteren bekend bij het begin van een bezoek aan Europa van een Noord-Koreaanse delegatie onder leiding van minister van Handel Ri Gwang Gun. De Commissie houdt daarmee vast aan de voorzichtige toenadering van de Europese Unie tot Noord-Korea, waartoe de Europese regeringsleiders vorig voorjaar hebben besloten. De Amerikaanse president George W. Bush rekent Noord-Korea samen met Irak en Iran tot ,,de as van het kwaad''. Maar een woordvoerder van Europees commissaris Chris Patten (Buitenlands Beleid) wees er gisteren op dat Bush onlangs het Zuid-Koreaanse `zonneschijnbeleid', van toenadering tussen de beide Korea's, heeft gesteund.

De EU heeft Noord-Korea sinds 1995 al voor 243 miljoen euro voedsel en humanitaire steun verleend. Bovendien draagt de EU 95 miljoen euro bij aan een project om de nucleaire proliferatie op het Koreaanse schiereiland tegen te gaan.

De besteding van de nieuwe vijftien miljoen euro hangt af van het verloop van twee proefprojecten waartoe onlangs is besloten. Die projecten voorzien in technische bijstand aan het Noord-Koreaanse ministerie voor Elektriciteit om de energie productie te vergroten en het leren van de principes van de markteconomie aan Noord-Koreaanse ambtenaren.