Bos: onroerendezaakbelasting inruilen voor andere heffing

De onroerendezaakbelasting (ozb) mag worden afgeschaft, mits daar een andere lokale belasting voor in de plaats komt. Dat heeft staatssecretaris Bos (Financiën, PvdA) gisteren gezegd op een verkiezingsavond in Hilversum. Het afschaffen van de ozb is een grote wens van de VVD.

Bos: ,,Ik erken dat er problemen zijn met de ozb. Maar het hebben van een lokaal belastinginstrument is de kern van de lokale democratie. Lokale bestuurders vragen via de belastingen het vertrouwen van de burgers. Ontneem je ze dat instrument, dan gaat het op lokaal niveau nergens meer over. No taxation without representation, zoals John Locke al zei.''

De Hilversumse PvdA-wethouder Borstlap, die best wat voelt voor het VVD-plan de ozb de deur uit te doen, verzuchtte dat de hertaxaties van gebouwen iedere keer weer voor grote problemen zorgden, voornamelijk door de vele bezwaarschriften. Bos erkende dat de uitvoering van de ozb beter kan. Hij wil daarom de herwaarderingen niet meer eens in de vier jaar laten plaatsvinden maar geleidelijker, door bijvoorbeeld de ozb jaarlijks aan de inflatie en de huizenprijzen aan te passen.

Minister Vermeend (Sociale Zaken, PvdA) zei gisteren in het televisieprogramma Barend & Van Dorp een coalitie met de Lijst Pim Fortuyn ,,absoluut niet'' te willen uitsluiten. Premier Kok haalde afgelopen vrijdag nog fel uit naar Fortuyn.

Het Kamerlid Wilders (VVD) hekelde gisteren in Breda opnieuw de opstelling van de PvdA in het debat over de WAO. Als deze partij volgens hem onvoldoende meewerkt aan een oplossing, dan is ,,de PvdA niet coalitiewaardig''.

D66-fractievoorzitter Thom de Graaf heeft zijn collega's in de Tweede Kamer middels een brief opgeroepen een einde te maken aan de `achterkamertjespolitiek'. De Graaf schrijft afspraken te willen maken over open benoemingsprocedures voor topfuncties in het openbaar bestuur, een open verkiezing voor burgemeesters in alle gemeenten, topambtenaren die door het parlement gehoord kunnen worden, afschaffing van het torentjesoverleg en in plaats daarvan wekelijkse toelichting in de Kamer door de minister-president over de besluitvorming in de ministerraad. Alleen PvdA-leider Melkert zei ,,,best te willen praten'' over dit voorstel.