Vier Césars voor film `Amélie'

De film Le fabuleux destin d'Amélie Poulain van Jean-Pierre Jeunet is zaterdagavond onderscheiden met vier Césars, de Franse Oscars. Amélie werd niet alleen verkozen tot beste film, maar kreeg ook prijzen voor beste muziek en beste art direction. Jean-Pierre Jeunet zag zijn inspanningen bekroond met een César voor de beste regisseur. De film, die gaat over het leven van de dromerige Parisienne Amélie Poulain (gespeeld door Audrey Tautou), was 13 maal genomineerd. In december won Amélie in Berlijn al de European Film Award voor de beste film. Eind maart dingt Amélie mee naar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De grote concurrent is de Bosnische film No man's land van Danis Tanovic. Deze film won een César voor het beste debuut. De César voor de beste actrice ging naar Emmanuelle Devos voor haar rol in Sur mes Lèvres van Jacques Audiard. De prijs voor de beste acteur ging naar Michel Bouquet (Comment j'ai tué mon père). De beste buitenlandse film was Mulholland Drive van de Amerikaan David Lynch. De Britse acteur Jeremy Irons kreeg een ere-César.