Verschillen

Voetbal is minstens zo polyinterpretabel als veel hoogwaardige literatuur. Zoals je eindeloos kunt filosoferen over de betekenissen in het werk van Kafka, Joyce of Lucebert, zo kun je ook over bijvoorbeeld Ajax-Feyenoord urenlang discussiëren, zonder `er echt helemaal uit te komen'.

Neem zoiets ogenschijnlijk eenvoudigs als de situatie die tot de strafschop leidde, waaruit Ajax gisteren kort voor tijd de gelijkmaker scoorde. Vanaf de tribune had ik geen twijfel: doelman Zoetebier belet Machlas de doortocht zonder de bal te spelen. Strafschop dus. Maar Feyenoord klaagde na afloop steen en been en ook de tv-commentatoren vonden het geen strafschop waard.

Ik heb nog eens goed de tv-herhalingen bekeken, en ik voelde toen voor het eerst een begin van twijfel, want het lijkt er inderdaad op dat Machlas zich met liefde ter aarde stort. Daar staat tegenover dat Zoetebier in een doelrijpe situatie agressief naar Machlas' benen toeglijdt, waarmee hij in ieder geval de schijn des kwaads op zich laadt. Ik blijf er dus bij, mede namens de andere Ajax-seizoenkaarthouders: strafschop.

Had Ajax dit gelijkspel ook verdiend? Wis en waarachtig. Sterker nog, Ajax had de overwinning verdiend. Het was, op een kwartiertje in de tweede helft na, de betere ploeg, het had een veldoverwicht en het creëerde de meeste kansen. Feyenoord speelde mat en matig, dragende spelers als Bosvelt, Ono en Tomasson kwamen nauwelijks in het stuk voor.

Maar dat is mijn mening, moet ik er haastig aan toevoegen. Op onze sportpagina leest u misschien een andere, en op de tv hoorde ik al een andere, namelijk die van commentator Ruud Gullit. Gullit vond Feyenoord de betere ploeg, ook al kreeg Ajax de beste kansen. Nu zou u mij misschien graag met deze vervelende vraag confronteren: wie heeft er nou meer verstand van voetbal, Gullit of jij?

Het antwoord luidt: Gullit, als hij oplet. Ik betwijfel of hij dat altijd doet. Er lopen zoveel aardige meiden door die tv-studio's, een ex-voetballer is snel afgeleid. Ik betrapte hem er deze week op dat hij na uren commentaar bij Feyenoord het jonge supertalent Robin van Persie nog altijd `Persies' noemde.

In het geval van de wedstrijd van gisteren zou ik graag Feyenoord-trainer Van Marwijk als getuige oproepen. Hij vond Ajax in de eerste helft beter, en Feyenoord in de tweede helft. Daarmee staat zelfs de trainer van Feyenoord dichter bij mijn mening dan bij die van Gullit.

Ander voorbeeld waarover de meningen drastisch verschillen. Kan Zlatan Ibrahimovic voetballen? Ja, vonden de kenners bij Ajax (Beenhakker, Adriaanse, Pronk) en ze telden achttien miljoen gulden voor hem neer. Inmiddels is het seizoen bijna voorbij, en Zlatan heeft nog geen bal goed geraakt. Ik denk dat hij wel aardig kan voetballen, maar niet goed genoeg voor Ajax.

Daarom wilde ik, alweer mede namens de andere Ajax-seizoenkaarthouders, Feyenoord de volgende ruil voorstellen: Ibrahimovic én Machlas én Mido tegen Pierre van Hooijdonk. Ajax betaalde vijftig miljoen gulden voor de eerste drie, Feyenoord drie miljoen voor de laatste. Me dunkt, Feyenoord, dat is toch een aanbod dat jullie niet kunnen weigeren?

    • Frits Abrahams