Vernieuwde AEX beleeft frisse start

Het beursbedrijf Van der Moolen kende als nieuwkomer in de AEX-index vanochtend een vliegende start met een koerswinst van ruim 3 procent. Voor automatiseerder CMG, die zich vanochtend ook voor het eerst onder het Amsterdamse keurkorps mocht voegen, was het allemaal minder heugelijk. Het bedrijf, dat vorige week nog een verlies van bijna 1 miljard euro meldde, zag de koers met een kwart procent dalen tot 4,17 euro.

CMG en Van der Moolen hebben de plaats ingenomen van de telecombedrijven UPC en Versatel die door de grote klappen in de high-techsector niet meer tot de 25 meest actieve fondsen gerekend kunnen worden. Voor UPC kwam de klap dubbel hard aan, want het bedrijf komt ook niet meer in aanmerking voor de Midkap-index, waarin de middelgrote fondsen zitten.

De winst van Van der Moolen zal niet een gevolg zijn van het plaatsje in de AEX, want die `promotie' was al vele weken bekend. Het bedrijf, dat behalve op de Amsterdamse beurs ook op Wall Street actief is, maakte vanochtend bekend dat de integratie van het Amerikaanse Lyden, Dolan, Nick & Co is afgerond. Maar het algemene positieve beursklimaat zal ook een steentje aan de winst hebben bijgedragen. Net als op de andere Europese effectenbeurzen stond de Amsterdamse beurs de hele dag op winst. De AEX-index stond tegen het middaguur op 506,7 punten, een winst van anderhalf procent. Grootste winnaars waren vanochtend chipmachinefabrikant ASML (5 procent) en het elektronicaconcern Philips (4,5 procent). Opvallend was de winst van handelaar in kantoorartikelen Buhrmann (5,2 procent op 14,30 euro) dat hiermee een deel van het verlies van de afgelopen weken goedmaakte. Onder de AEX-fondsen stonden alleen Gucci, Heineken, Unilever en KPN op verlies. KPN maakte vanochtend bekend dat het vandaag begint met zijn mobiele datadiensten (I-mode) in Europa. Geen sprankelend nieuws voor de belegger, want de koers daalde met 1 procent tot 5,69 euro.

De FTSE-index van de beurs in Londen steeg vanochtend met 1,1 procent tot 5.224,9 punten. Goed nieuws voor het Brits-Nederlandse staalbedrijf Corus dat binnenkort tot de 100 meest actieve fondsen. In Frankfurt steeg de DAX met 2 procent tot 5.201,6 punten. Chipproducent Infineon behoorde met een koerswinst van 3 procent tot de grote winnaars.