UPC weigert rentebetaling op obligaties

UPC weigert opnieuw 113 miljoen euro rente te betalen aan zijn obligatiehouders. Voor de terugbetaling van een banklening van 4 miljard euro heeft het kabelbedrijf drie maanden respijt gekregen.

Dit heeft UPC vanochtend bekend gemaakt. Het kabelbedrijf had formeel tot vandaag de tijd aan zijn verplichtingen te voldoen. Het bedrag had eigenlijk op 1 februari al moeten worden voldaan. Een consortium van banken onder leiding van JP Morgan en Toronto Dominion Securities, dat UPC eind 2000 een krediet gaf van 4 miljard euro, heeft besloten om UPC tot 3 juni de tijd te geven om alsnog aan zijn financiële verplichtingen te voldoen.

De banken, waaronder ABN Amro, mochten hun krediet, waarvan UPC tot nu toe 3,2 miljard heeft opgenomen, opeisen als het kabelbedrijf in gebreke bleef. De banken hebben de meeste kabelnetwerken van UPC (in Nederland en Oostenrijk) in onderpand.

Ook UPC's moederbedrijf UnitedGlobalCom (UGC) heeft besloten om een converteerbare lening ter waarde van 1 miljard euro voorlopig niet op te eisen, zo maakte UPC vanochtend bekend.

UPC, dat wegens een negatief eigen vermogen op het `strafbankje' van de effectenbeurs is gezet, onderhandelt op dit moment met obligatiehouders over een omvangrijke schuldsanering. Het bedrijf, dat een nettoschuld heeft van ruim 8 miljard euro, wil obligatiehouders nieuwe aandelen geven in ruil voor hun schuldpapier.

Als de obligatiehouders het plan accepteren, zien zij een groot deel van hun investering in rook opgaan. De huidige aandeelhouders zullen hun belang in UPC aanzienlijk zien verwateren. UPC zei vanochtend dat het de komende drie maanden wil blijven onderhandelen over het schuldsaneringsplan.

UPC heeft nog 850 miljoen euro in kas, maar wil dat geld niet aanspreken voor de rentebetaling aan zijn obligatiehouders. Het kabelbedrijf heeft steeds gezegd het geld liever te gebruiken voor investeringen in zijn strategie: telefoon, televisie en internet via de kabel.

Het aandeel van UPC zakte vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met ruim 7 procent tot 25 eurocent. Het is de eerste dag dat het kabelbedrijf wordt verhandeld als `lokaal' fonds. UPC verloor onlangs zijn positie in de AEX-index, de toonaangevende beursgraadmeter in Amsterdam.