Turncoach houdt handen vrij

De kwalificatiewedstrijd voor de EK turnen in het Griekse Patras (18-21 april) is gisteren niet doorgegaan. Er kwamen in het Drentse Vries wel topturnsters in actie, maar van een keiharde selectiestrijd was geen sprake. Philip Detmar, perschef vrouwenturnen van de gymnastiekbond (KNGU), vertelt dat daarvan op de valreep werd afgezien, in overleg met de in Amerika verblijvende bondscoach Frank Louter.

Waarom is er nog niet geselecteerd?

Detmar: ,,Volgens planning zou de nationale selectie van negen turnsters gisteren worden teruggebracht naar een `trajectselectie' van zeven. Die groep zou zich dan voorbereiden op de EK. Nadat Kimberley Viola zich wegens motivatieproblemen definitief had teruggetrokken en Fieke Willems als gevolg van een opspelende oude enkelblessure moest afzeggen, heeft Louter besloten zich met acht turnsters op de EK voor te bereiden. De bondscoach wil voorkomen dat nog meer blessures hem in de problemen brengen en bovendien acht hij de aanwezigheid van de ervaren Willems in de groep van groot mentaal belang.''

Hoe gaat de selectieprocedure verder?

,,Pas een week voor de EK maakt Louter de ploeg bekend. Hij wil de interland tegen Engeland (16 maart), de wereldbekerwedstrijd in Cottbus (23 en 24 maart) en mogelijk internationale toernooien in Kiev en Ploiesti laten meewegen.''

Hoeveel turnsters gaan naar de EK?

,,Vijf, van wie er per toestel drie mogen worden ingezet. Op een EK wordt namelijk volgens het systeem `5-3-3' geturnd, hetgeen wil zeggen dat alle resultaten van de drie turnsters bij elkaar worden opgeteld. Er bestaat dus geen aftrek van het slechtste resultaat, zoals bij de WK het geval is.''

Wie bepaalt uiteindelijk de keuze?

,,De bondscoach. Natuurlijk zal Louter in overleg treden met de clubcoaches Boris Orlov (De Hazenkamp) en Rietje Bijlholt (WIK-FTC), maar als bondscoach is hij verantwoordelijk. Hij zal moeten kiezen uit de volgende turnsters: Verona van de Leur, Gabriëlla Wammes, Rikst Valentijn, Suzanne Harmes, Laura van Leeuwen, Monique Nuijten, Renske Endel en Fieke Willems.''