Topambtenaar hbo op non-actief gesteld

Minister Hermans (Onderwijs) heeft zijn directeur hoger beroepsonderwijs J. Zuurmond dit weekeinde op non-actief gesteld. Het ministerie kwam in opspraak nadat vorige week bleek dat Zuurmond al medio 2000 op de hoogte was gesteld van mogelijk misbruik van subsidiegelden in het hbo. Minister Hermans zegt pas vorig jaar november te zijn geïnformeerd.

Vorige week lekte een brief – gedateerd 29 mei 2000 – uit waarin collegevoorzitter N. Verbraak van de Fontys Hogescholen het ministerie vragen stelt over mogelijk misbruik van bekostigingsregels in het hbo. De minister zegt niet op de hoogte te zijn gesteld van deze brief. Hermans gelastte pas eind vorig jaar onderzoek naar het hbo toen een andere `klokkenluider' het ministerie schriftelijk op de hoogte bracht van mogelijke miljoenenfraude. De brief circuleerde vijf maanden op het departement voordat de informatie de minister bereikte.

Vorige week rapporteerde de accountantsdienst van het ministerie dat zes hogescholen subsidie ontvingen voor 5.109 studenten, die niet of nauwelijks onderwijs volgden. Hermans heeft bij het openbaar ministerie aangifte van fraude gedaan tegen de betrokken hogescholen en het particuliere onderwijsbureau O&O, dat hierin `een spilfunctie' zou hebben vervuld. De minister eist ruim 29 miljoen euro ten onrechte verstrekte subsidie van de hogescholen terug.

De fracties van D66, PvdA en SP in de Tweede Kamer willen nu dat ook de Algemene Rekenkamer onderzoek doet. Vorige week werd bekend dat de accountantsdienst van het ministerie zelf heeft samengewerkt met opleidingsbureau Select Seminars, een volledige dochteronderneming van O&O.

Zuurmond is de eerste ambtenaar die thuiszit naar aanleiding van de hbo-fraude. Vorige week stapten al twee bestuursleden van de HBO-raad op en werden twee directeuren van de hogeschool Brabant ontslagen. Ook bij O&O zijn bestuursleden opgestapt.