Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit Rotterdam over de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen en verder aandacht voor de opleving van de Afghaanse drugshandel, nu de Talibaan zijn vervangen door de warlords van de Noordelijke Alliantie. Ned.2, 17.35-18.55u.

Netwerk. Aandacht voor de vuurwerkramp in Enschede. Vandaag begint de rechtszaak tegen de eigenaren van S.E. Fireworks. Daarnaast een reportage over de legendarische bokser Mohammed Ali. Volgende week gaat er een film over zijn leven in première. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova/Den Haag vandaag. Gezamenlijke uitzending. Met onder meer een onderzoek naar het aantal mensen dat van plan is te gaan stemmen. Daarnaast een reportage over het burgemeestersreferendum in Best en een gesprek met burgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg. De opkomst in zijn stad is doorgaans het laagst. Ook een gesprek met Pim Fortuyn. Ned.3, 22.33-23.15u.

DOCUMENTAIRE

NCRV-Dokument. Eerste aflevering van de driedelige documentaire `Onbemiddelbaar' over de sociale dienst. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.55-23.40u.

Emma Kinderziekenhuis. Vandaag begint een reeks nieuwe afleveringen van de documentaireserie over het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De programmamakers, Christien van der Aar en Anjo van der Bos, liepen een halfjaar mee in dit ziekenhuis. Net5, 22.00-22.45u.

AMUSEMENT

Waskracht. Het Waskracht-team biedt CD-voorman Hans Janmaat een metamorfose aan. Krijtstreeppak en limousine moeten hem omvormen tot modern politicus. Ned.3, 19.58-20.35u.

FILM

. 48 Hours (Walter Hill, 1982, VS). Harde politiefilm in de traditie van Don Siegel speelt vermakelijk spel met de conventies en clichés van het genre, maar zet ook de sjablonen over zwart en blank op hun kop. Politieman Nick Nolte krijgt in zijn jacht op De Schurk tweemaal 24 uur de hulp van een gedetineerde, gespeeld door debutant Eddie Murphy. V8, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Police Academy (Hugh Wilson, 1984, VS). Internationale bioscoophit die vele vervolgen zou krijgen. Melige kolder rond leerling-agenten. Met Steve Guttenberg. RTL5, 21.00-22.50u., onderbroken door reclame.

Milk Money (Richard Benjamin, 1994, VS). De cartoons van Norman Rockwell vormden de inspiratiebron voor romantische feelgood-komedie waarin de Amerikaanse onschuld (in de suburbia) wordt gekoesterd. Halfwees ziet in stadse callgirl Melanie Griffith levenspartner voor zijn vader Ed Harris. Yorin, 21.40-23.45u., onderbroken door reclame.

The Greek Tycoon (J. Lee Thompson, 1978, VS). In zijn onbeschaamdheid amusante boulevardfilm biedt ouderwetse glamour en een gewiekst verdraaide weergave van het leven van Onassis en diens huwelijk met Jacqueline Kennedy. Met Anthony Quinn als Theo Tomasis en Jacqueline Bisset als de jonge presidentsweduwe Liz Cassidy. BBC1, 1.40-3.30u.

Ungeküsst soll man nicht schlafen gehen / Wer zuletzt küsst... (E. W. Emo, 1936, Oostenrijk). Persoonsverwisselingsblijspel draait om een kus van een filmster op een liefdadigheidsbal. Met de sterren Heinz Rühmann, Hans Moser en Theo Lingen. Morgen, ARD, 10.40-12.00u., zwart-wit.

Middle Age Crazy (John Trent, 1980, Canada). Op liedje van Jerry Lee Lewis geïnspireerde, voorspelbare film over midlife-crisis van Bruce Dern. Hij ruilt toegewijde echtgenote Ann-Margret in voor cheerleader Deborah Wakeham. Morgen, SBS6, 13.30-15.05u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kunststof. Gast is cabaretier Jan Jaap van der Wal die succesvol meedraait in het circuit van stand-up comedians. Hij trekt volle zalen met zijn onemanshow Out Now. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Reportage over de Arabische Democratische Partij, die in Amsterdam deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen. In het tweede uur praat componist Martijn Padding over zijn werk en draagt Jan Rot een vertaling voor van een lied uit Schuberts Winterreise. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Aandacht voor het ontstaan van de Oranje Vrijstaat, in 1970 opgericht door de Kabouters, een alternatieve politieke beweging. Met geluidsfragmenten uit de archieven van VPRO en VARA. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.