Senator Colombia vermoord

Een lid van de Colombiaanse Senaat dat een poging heeft ondernomen de linkse rebellen van de FARC te overtuigen twee gegijzelde Colombianen vrij te laten, is tijdens onderhandelingen daarover vermoord.

Volgens de Colombiaanse regering is de moord op senator Martha Catalina Daniels de verantwoordelijkheid van de FARC, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia. Het lichaam van Daniels werd dit weekeinde in een ravijn even buiten de Colombiaanse hoofdstad Bogotá aangetroffen. Volgens de politie is Daniels gemarteld voordat zij werd geëxecuteerd.

De moord op Daniels gaat vooraf aan de parlementsverkiezingen van volgende week. Die verkiezingen worden overschaduwd door een golf van geweld in het land sinds de Colombiaanse regering vorige maand het vredesoverleg met de linkse rebellen van de FARC heeft opgezegd. De Colombiaanse president Andrés Pastrana nam dat besluit na meer dan drie jaar van vruchteloos onderhandelen. De rebellen bleken niet bereid hun aanslagen en ontvoeringen te staken. De FARC strijdt al bijna veertig jaar voor een onafhankelijke socialistische staat, maar is volgens de regering vooral betrokken bij de productie van en handel in verdovende middelen.

Sinds het opzeggen van het bestand is het conflict tussen de regering en de rebellen weer volledig opgelaaid.

Daniels, een lid van de oppositionele Liberale Partij, trad met de FARC in contact in een poging twee vorig jaar gegijzelde Colombianen vrij te pleiten. Ze is het vierde Congreslid dat sinds de afgelopen zomer door de FARC is vermoord. Anderhalve week geleden ontvoerden de rebellen presidentskandidaat Ingrid Betancourt.