PvdA op bezoek bij de `Bijlmermens'

De gedoodverfde eerste zwarte wethouder van Amsterdam, Hannah Belliot, neemt afscheid van `haar' Bijlmer. ,,Wij zíjn de multiculturele samenleving.''

,,Als jullie iets tegen Pim Fortuyn willen doen, dan moeten jullie op 6 maart allemaal gaan...?'', roept Hannah Belliot, scheidend `burgemeester' van de Bijlmer. ,,Stemmen!'', gilt de zaal.

,,Anders kunnen de politici jullie niet...?'', vervolgt Belliot. ,,Horen!'', klinkt het in koor.

Belliot: ,,Dus vanavond gaan jullie al je familie en vrienden en kennissen...?'' Zaal: ,,Bellen!'' ,,Precies, en vertel ze dat ze op de PvdA moeten stemmen!'', besluit Belliot. Gejuich.

Zondagmiddag, sportcentrum Bijlmer in Amsterdam Zuid-Oost, in de volksmond de Bijlmer. Hannah Belliot neemt als stadsdeelvoorzitter afscheid van haar geliefde Bijlmermeer, ze staat als tweede en als hoogste vrouw op de lijst voor de Amsterdamse gemeenteraad en is ,,gedoemd om de eerste zwarte wethouder van Amsterdam te worden'', volgens de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Rob Oudkerk. Belliot draagt de fakkel over aan ,,haar prinses'' Elvira Sweet.

Op een PvdA-manifestatie gisteren sprak Belliot `haar onderdanen' voor de laatste keer toe: ,,Wij zíjn de multiculturele samenleving!'' De zaal, gevuld met ongeveer driehonderd mensen van voornamelijk allochtone komaf, applaudiseert en schreeuwt zich schor.

De Bijlmermeer is een electoraal lastige deelraad. Bij de verkiezingen in 1998 kwam maar ongeveer eenderde van de stemgerechtigden zijn stem uitbrengen, dit jaar zal dat waarschijnlijk niet veel meer zijn.

Cabaretier Jörgen Rayman verwoordt het algemeen gevoel: ,,In Paramaribo zeggen wij altijd `De politiek, daar bemoei je je niet mee. De politiek bemoeit zich met ons.' Hier hebben we het niet over zwart of wit of bruin. We zijn allemaal Bijlmermensen.''

En dan is daar ineens ook landelijk lijsttrekker Ad Melkert. Met zijn (Chileense) vrouw neemt hij plaats op de eerste rij. De spreekstalmeester zegt: ,,Graag jullie aandacht voor een man die, hoewel je dat aan zijn postuur niet ziet, een echte bulldozer kan zijn. Een hartelijk welkom aan onze eregast: Ad Melkert!''

,,Ik ken maar één Nederland'', zegt Melkert. ,,En dat is het Nederland waar we er samen, met de nieuwkomers en de oudkomers, iets van kunnen maken.''

Zuid-Oost ís het paradijs, zegt Belliot. Als de PvdA-leider de gymzaal verlaat, feesten de `Bijlmermensen' nog verder. Trots op hun stadsdeel, trots op hun komaf, trots op de PvdA.

Belliot: ,,Samen...?''

Zaal: ,,Sterk!''

    • Egbert Kalse