`Pakistanen' in Macedonië gedood

De Macedonische politie heeft zaterdag zeven buitenlanders doodgeschoten. Ze bereidden volgens minister Ljube Boškovski van Binnenlandse Zaken aanslagen voor op ambassades en Macedonische gezagdragers.

Volgens Boškovski zijn de mannen ,,waarschijnlijk van Pakistaanse origine''. ,,Deze terroristische groep wilde belangrijke installaties, Macedonische functionarissen en de ambassades van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland aanvallen'', aldus de minister. Enkele dagen geleden zijn de veiligheidsmaatregelen rond deze ambassades, met name rond die van de VS, versterkt.

De vermeende buitenlandse terroristen zouden in de vroege zaterdagochtend een politiepost hebben aangevallen, even buiten de hoofdstad Skopje. Agenten openden daarop het vuur. Van de politie raakte niemand gewond. In de bestelbus van de doodgeschoten mannen zou de politie geweren, granaatwerpers en granaten hebben aangetroffen. Ook zouden identiteitskaarten zijn aangetroffen met daarop de namen Omer Farooq and Bilal Hussain.

Maar de verklaring van de minister van Binnenlandse Zaken stuit op enig wantrouwen bij internationale waarnemers, want Macedonië heeft in de afgelopen maanden vaker de strijd tegen het terrorisme naar zich toe willen trekken. Vorig jaar raakte het land verwikkeld in een guerrilla met Albanese militanten van het UÇK (Nationaal Bevrijdingsleger), die vochten voor de rechten voor de Albanese minderheid in het land. In die strijd heeft Boškovski meerdere malen op luidruchtige wijze de Albanese guerrillastrijders afgeschilderd als zeer gevaarlijke terroristen, in de hoop zo meer steun van de internationale gemeenschap te verwerven. De vraag is ook waarom de zeven een dorpspolitiepost zouden aanvallen als ze aanslagen op hoge functionarissen en buitenlandse ambassades in de zin hadden. Verder vragen waarnemers zich af waarom de vermeende Pakistanen uniformen van het UÇK zouden dragen, zoals de politie zegt. Boškovski heeft in het verleden beweerd dat het UÇK werd gesteund door buitenlandse fundamentalistische terroristen, een bewering die door diplomaten en waarnemers nooit serieus is genomen.