Ook noodcellen drugskoeriers in Roermond

Het oude huis van bewaring in de binnenstad van Roermond wordt tijdelijk opgengesteld voor `bolletjesslikkers' en andere drugskoeriers die zijn opgepakt op Schiphol. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente bevestigd.

De oude gevangenis aan de Pollartstraat is buiten gebruik sinds 2000 en moet op termijn worden omgebouwd tot appartementencomplex. In december van het vorige jaar verzocht Justitie het gebouw opnieuw in gebruik te mogen nemen. Justitie dacht toen nog aan het tijdelijk onderbrengen van vrouwelijke verdachten. Daartoe zou het gebouw tot juni van dit jaar moeten worden gerenoveerd.

Inmiddels is besloten het gebouw te gebruiken voor het detineren van verdachte drugskoeriers. ,,Blijkbaar ging de renovatie sneller dan verwacht'', zegt een woordvoerder van de gemeente. De eerste groep zal nog mogelijk deze week naar Roermond worden overgebracht, aldus de woordvoerder. In totaal zal het gaan om 75 à 100 verdachten.

In een in januari van dit jaar gesloten overeenkomst is vastgelegd dat Justitie het gebouw tot 2004 als gevangenis mag gebruiken. Wel zal het gebouw, dat op de monumentenlijst staat, worden overgedragen van de Rijksgebouwendienst aan de gemeente. Die zal de gevangenis vervolgens verhuren aan Justitie.

Door capaciteitsproblemen in het arrondissement Haarlem, waar Schiphol onder valt, moest Justitie tot nu toe veel betrapte bolletjesslikkers laten gaan. Eerder besloot Justitie daarom een groep van ongeveer honderd drugskoeriers onder te brengen in een grenshospitium in Amsterdam, een vleugel van het voormalige psychiatrische ziekenhuis in Santpoort en het noodhospitaal bij het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Naar verwachting neemt de Eerste Kamer vandaag een noodwet aan, die het mogelijk maakt meerdere bolletjesslikkers in één cel te detineren.

Om het arrondissement Haarlem verder te ontlasten, heeft het kabinet vrijdag besloten dat strafzaken die normaliter dienen voor de rechtbank Haarlem of het gerechtshof te Amsterdam, ook door collega-rechters buiten deze regio mogen worden behandeld.

Sinds minister Korthals (Justitie) de Kamer beloofde dat geen enkele betrapte drugskoerier nog zal worden heengezonden, blijven in het arrondissement Haarlem andere zaken liggen.