OM verder in het nauw bij Fireworks

Justitie is bij het proces tegen de directeuren van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks verder in het nauw gekomen. Vanmorgen moest het Almelose OM erkennen dat meer vertrouwelijke gesprekken tussen verdachte en advocaat zijn uitgewerkt dan eerder gemeld.

Eerder werd al bekend dat er drie telefoongesprekken tussen Pater en diens advocaat door `een bedrijfsongeval', zoals de persofficier het noemde, in het tapdossier waren terechtgekomen. De rechtbank, die in januari genoegen nam met deze uitleg, neemt de zaak hoog op. Het uitwerken van gesprekken tussen een verdachte en zogenoemde `geheimhouders' (zoals de raadsman) is verboden.

Vanochtend bleek dat er nog eens twee gesprekken in de woning van Pater zijn afgeluisterd. Ook twee gesprekken tussen directeur R. Bakker en diens advocaat zijn uitgewerkt – alweer per ongeluk, aldus justitie.

Bijna twee jaar na de vuurwerkramp van 13 mei 2000, die in Enschede aan 21 mensen het leven kostte, zou vandaag de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de beide directeuren van S.E. Fireworks beginnen.

Om te beoordelen of justitie in de zaak tegen de beide directeuren nog ontvankelijk is, worden mogelijk rechercheurs die de gesprekken hebben afgeluisterd, als getuigen opgeroepen. Als dit onderzoek is afgerond, wordt de strafzaak tegen de beide directeuren pas inhoudelijk voortgezet.

Justitie heeft in het onderzoek naar de directeuren van S.E. Fireworks en de vermeende brandstichter 14.000 telefoongesprekken afgeluisterd. Vanaf januari 2001 zijn ook gesprekken via afluisterapparatuur in de woning van Pater opgenomen. Pater wordt gezien als `betrokkene' in het onderzoek naar de brandstichting.

Volgens officier van justitie H. Stam is het technisch niet te voorkomen dat ook vertrouwelijke gesprekken werden opgenomen. Wel zijn deze 'geheimhoudersgesprekken', zoals de gesprekken met advocaten en andere hulpverleners worden genoemd, volgens justitie direct gewist. In het tapdossier mogen alleen datum, tijdstip en tapnummer vermeld staan. Dat in drie gevallen de telefoongesprekken letterlijk waren uitgewerkt, kwam doordat een opdracht van justitie aan de recherche om alle gesprekken met advocaten te wissen 'tussen wal en schip was beland'. De advocaat van Pater vindt dat deze niet meer vervolgd kan worden omdat 'geheimhoudersgesprekken' structureel zijn afgeluisterd. Hij is in het tapdossier gestuit op minimaal tien ten onrechte uitgewerkte gesprekken.