NOS zwicht voor `lokalo's'

De NOS-televisie zal komende woensdag op de traditionele uitslagenavond uit het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen geen conclusies meer trekken ten aanzien van de zetelverdeling in de Tweede Kamer. Dat heeft de eindredacteur van het programma, Ad van Liempt, vanochtend bekendgemaakt op een persconferentie.

De NOS drukt de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen uit in aantallen raadszetels, waarvan het totaal landelijk ongeveer 9.000 is. De NOS placht vroeger landelijke conclusies te trekken uit gemeenteraadsverkiezingen door van de resultaten die van de lokale partijen af te trekken en daarna de percentuele verhoudingen tussen de landelijke partijen te berekenen. Dit systeem leidde in 1998 tot deels bizarre, door de landelijke politiek zwaar bekritiseerde resultaten. Nu het erop lijkt dat de lokale partijen nog een grotere rol spelen dan in 1998, heeft de NOS besloten het oude systeem te verlaten. Bij het totaliseren van de raadszetels zal onderscheid worden gemaakt tussen lokale partijen die het predicaat `leefbaar' voeren en andere.