Norah Jones

Wat Alicia Keys heeft betekend voor soulmuziek, zal Norah Jones wellicht gaan betekenen voor de jazzy pop: een jonge vrouw die met kennis van zaken en gevoel voor traditie haar stem laat schallen. Net als Keys komt Norah Jones uit New York, is ze van kleins af aan al aan het optreden en heeft ze een gedegen muzikale opleiding achter de rug. Maar anders dan bij Keys ontbreekt bij Jones het eigentijdse element. Jones achter de piano zou van alle tijden kunnen zijn. Haar cd, Come Away With Me, verschijnt dan ook op het legendarische Blue Note-label.

De 22-jarige zangeres zingt met een golvende jazz-intonatie die aan de stem van Rickie Lee Jones doet denken. Een beetje behaagziek en barok maar met een mooie dynamiek, speelt ze de hoofdrol in de liedjes. De begeleiding is sober, verzorgd door haar eigen piano. Ter afwissleing zijn er lichte toetsen van een akoestische gitaar en vegende kwastjes over een snare-drum.

Drie van de nummers schreef Jones zelf, voor het overige werd geput uit het werk van onder meer Hank Williams en Jesse Harris. Een van de mooiste liedjes, het titelstuk Come Away With Me, schreef ze zelf. Van sommige songs valt op dat ze niet echt kop en staart hebben. Andere liedjes klinken juist te bekend, alsof het cover-versies zijn. Norah Jones kan mooi zingen. Maar de nummers zouden meer afwisseling kunnen gebruiken.

Norah Jones. Come Away With Me (EMI 7243 5 32088)

    • Hester Carvalho