Maat-pc via internet

Veel mensen vinden een computer kopen via internet een eng idee. Zo'n groot duur ding willen ze liever zelf zien in de winkel voordat ze tot aanschaf overgaan. Onzin natuurlijk, want er valt niet veel aan een pc te zien. De verkoper zal hem heus niet openschroeven om te laten zien of er echt 128 megabyte werkgeheugen in zit en een harde schijf van het merk X.

Een computer online bestellen heeft een aantal voordelen. U kunt ten eerste op uw gemak op zoek naar de voordeligste aanbieding. Er zijn tal van webwinkels die goedkope computers verkopen, zoals Funprice, Takeitnow.nl, Buyitdirect en Man en Muis (www.computerwinkel.net). Deze zaken verkopen zowel zogeheten A-merken (Compaq, IBM, Dell) als zelf samengestelde systemen. Die zelf samengestelde computers bestaan doorgaans ook uit merkonderdelen.

Op de site Nieuw.nl kunt u op zoek gaan naar de goedkoopste pc's en onderdelen. De prijsvergelijker vermeldt voor elke gevonden component de naam en het adres van de winkel. Webkopers kunnen `alleen webwinkels' selecteren als ze naar prijzen zoeken.

Een ander voordeel van online bestellen is dat u bij de meeste webwinkels zelf een computer kunt samenstellen die helemaal aan uw wensen voldoet. Reguliere computerzaken zijn meestal ook wel bereid om wat extra geheugen en een tweede harde schijf in een nieuwe pc te zetten, maar een andere geluidskaart, een videokaart met meer geheugen en een betere monitor is meestal te veel gevraagd. Of de pc wordt heel erg duur.

Onder `PC op maat' biedt Takeitnow.nl de koper de mogelijkheid zelf een computer samen te stellen. Er is keuze uit vijf categorieën: Multimedia, Business, Business Slimline, Business Power en Notebook. Na een keuze voor een categorie kan gekozen worden uit verschillende processoren, systeemkasten (belangrijk met het oog op toekomstige uitbreiding van de pc), geheugen, harde schijven, videokaarten, beeldschermen, toetsenborden, muizen, beeldschermen, cd- en dvd-spelers/writers en besturingssystemen. De prijs kan met een klik op de muis berekend worden en de configuratie kan telkens worden aangepast.

Bij Funprice is een systeem samenstellen iets ingewikkelder. Eerst moeten alle losse onderdelen worden uitgekozen, waarna de klant moet aangeven dat deze tot een computer geassembleerd moeten worden. Het samenstellen kost 80 euro en duurt ongeveer 10 dagen, aldus de site van Funprice.

Funprice heeft behalve een webwinkel ook een aantal `echte' winkels. Ook andere traditionele computerzaken, zoals Dunnet, bieden op het web hun producten aan. In de online shop van Dunnet zijn onder meer complete pc's en notebooks, losse onderdelen, printers en digitale camera's te vinden.

Bekende merken als Dell, IBM en Sony verkopen tegenwoordig op hun eigen website ook computers aan particulieren en bedrijven. Dell heeft een overzichtelijke site met een handig menu om een pc of laptop aan de eigen wensen aan te passen. Achter elk onderdeel staat de meerprijs en onderaan het scherm verandert het totaalbedrag meteen als er een ander onderdeel wordt geselecteerd. Ook handig bij Dell is de online helpdesk, die is samengesteld op basis van vragen en problemen van klanten.

IBM adverteert regelmatig met redelijk voordelige laptops in de landelijke dagbladen. Deze zijn terug te vinden op de website. Winkelen is een tamelijk moeizaam proces. IBM verwijst door naar een aantal online resellers, die de producten meestal wel op voorraad hebben. Het selectieproces moet echter nog een keer doorlopen worden.

Sony heeft een modern ogende webwinkel waar onder meer notebooks, desktop-pc's en allerlei gadgets gekocht kunnen worden.

Betalen kan bij de meeste webinkels met credit card, machtiging, vooruitboeking of onder rembours. Onder rembours is iets duurder dan de andere betaalmogelijkheden, maar wel veiliger. U betaalt pas als de pc wordt afgeleverd.

Websites: www.funprice.nl; www.takeitnow.nl; www.buyitdirect.nl; www.computerwinkel.net; www.nieuw.nl; www.dunnet.nl; www.dell.nl; www.ibm.com/products/nl; www.sonystyle-europe.com

[klaver@nrc.nl]Marie-José Klaver beantwoordt vragen over internet en reageert op bijdragen van lezers. Heeft u een vraag of suggestie, stuur dan een e-mail naar klaver@nrc.nl. Antwoorden en reacties zijn wekelijks vanaf donderdagmiddag op www.nrc.nl/internet te lezen.

    • Marie-José Klaver