Kapers 11/9 op vliegveld wel gecheckt

Negen van de negentien kapers van de vliegtuigen waarmee de aanslagen van 11 september werden gepleegd, zijn voor zij aan boord gingen tegengehouden bij veiligheidscontroles. Omdat hun bagage geen explosieven bevatte, mochten de kapers inchecken.

Dat bevestigde een hoge Amerikaanse ambtenaar gisteren naar aanleiding van berichten in de Amerikaanse krant The Washington Post.

Veiligheidsbeambten wisten niet dat twee van de kapers op een lijst met verdachten van de federale recherche (FBI) voorkwamen. Zes van de negen kapers werden herkend door een computerprogramma, twee anderen werden aangehouden omdat hun paspoorten en tickets vragen opriepen, de negende kaper werd tegengehouden omdat hij met een van de anderen meereisde.

Vervolgens werd de bagage van de mannen gecontroleerd op explosieven, en hun handbagage doorgelicht. De messen die de kapers gebruikten bij hun kaping, mochten volgens veiligheidsvoorschriften van september 2001 mee worden genomen. Luchtvaartautoriteiten gingen er niet vanuit dat terroristen passagiersvliegtuigen als wapen zouden gebruiken. Cabinepersoneel werd alleen geleerd hoe zij in geval van een kaping een vliegtuig zo snel mogelijk aan de grond moesten zetten.

Piloten van de grootste Amerikaanse luchtvaartvakbond hebben vrijdag de minister van Transport, Norman Mineta, gevraagd het dragen van wapens door luchtvaartpersoneel toe te staan. Mineta is daar tegen, maar wil de piloten wel toestaan verdovingspistolen te dragen. Tachtig procent van de piloten voelt zich onveilig in de lucht.

Om terroristen in de toekomst te kunnen identificeren willen de FBI en het Amerikaanse leger DNA-monsters afnemen bij Al Qaeda- en Talibaanstrijders die door de Verenigde Staten in Afghanistan en op de marinebasis Guantánamo Bay op Cuba gevangen worden gehouden. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times gisteren.

De VS zouden gefrustreerd zijn over het feit dat het tot nu toe niet is gelukt de gevangenen te identificeren. Familieleden van terroristenleider Osama bin Laden is gevraagd DNA af te staan.

Amerikaanse media meldden dit weekeinde tevens dat uit angst voor een nieuwe aanval van het Al-Qaeda-netwerk van Bin Laden de Amerikaanse regering vanaf november op strategische punten sensoren heeft laten plaatsen die radioactieve straling moeten ontdekken.

President Bush heeft zijn veiligheidsteam opgedragen prioriteit te geven aan nuclear terrorisme boven andere mogelijke bedreigingen. De regering gelooft dat Al-Qaeda verscheidene radioactieve stoffen bezit, en dat het terroristennetwerk werkt aan het maken van een kernwapen. Elitetroepen van de Amerikaanse strijdkrachten hebben het bevel gekregen iedereen die verdacht wordt van het in bezit hebben van een kernwapen te doden.