Japan erkent interne corruptie

De Japanse regering heeft erkend dat tussen een machtige politicus uit de regeringspartij en het ministerie van Buitenlandse Zaken een volledig gecorrumpeerde band bestond.

,,Dit had nooit mogen gebeuren'', zei de nieuwe minister van het departement, Yoriko Kawaguchi, vandaag over de doorslaggevende invloed die Lagerhuislid Muneo Suzuki uitoefent over vele diplomatieke besluiten. Haar voorganger moest vorige maand nog het veld ruimen na een forse ruzie met Suzuki, maar een golf van onthullingen heeft de regering nu gedwongen een deel van de werkelijkheid onder ogen te zien.

Deze werkelijkheid is onder meer dat Suzuki het ministerie dwong om vorig jaar de geloofspapieren van de nieuwe Congolese ambassadeur te weigeren. Deze ambassadeur weigerde namelijk om mee te werken met een bedrijf dat naar de misleidende naam Congolese Kamer van Koophandel luisterde en werd geleid door een secretaris van Suzuki. In de Japanse boulevardpers zijn verhalen verschenen over illegale import van diamanten door de bewuste secretaris, zelf ook een Congolees.

Een andere kwestie waar de regering vandaag ,,diepe betrokkenheid'' van Suzuki erkende, handelt om publieke aanbestedingen die belandden bij bedrijven in Suzuki's eigen kiesdistrict. Het ging om bouwprojecten op twee Russische eilandjes die Japan al jaren terug eist.

De Japanse ambassadeur in Nederland loopt grote kans eveneens slachtoffer van het ontluikende schandaal te worden. Ambassadeur Togo was als hoofd van de directie Rusland op het ministerie betrokken bij de Russische kwestie. Japanse media berichten dat hij zal worden overgeplaatst.

Een grote bedreiging voor premier Koizumi is dat hij zijn populaire minister Makiko Tanaka vorige maand heeft laten vallen toen zij trachtte de invloed te beperken die Suzuki op haar diplomaten had. Koizumi liet de kans lopen om zijn slogans over hervormingen politieke inhoud te geven.

De afgelopen weken kwamen oppositiepolitici met geheime documenten van BZ op de proppen die inzage gaven in de werkelijke activiteiten van Suzuki. Suzuki zal volgende week vragen beantwoorden in het Japanse parlement.