Israël verzwaart druk op Palestijnen

Het Israëlische kabinet heeft vannacht besloten de militaire druk op de Palestijnen te vergroten na een golf van aanslagen in de voorgaande 24 uur. Daarbij vonden 22 Israëliërs de dood, onder wie vijf kinderen.

Bij Israëlische tegenacties in Palestijnse kampen werden vandaag zeker acht Palestijnen gedood. Daarnaast werden in de Palestijnse stad Ramallah vijf Palestijnen gedood, onder wie drie kinderen, toen een Israëlische tank een granaat op hun auto afschoot. Het zou gaan om een mislukte poging een lid van Hamas te liquideren. In totaal zijn nu 1.350 mensen gedood sinds het begin van de intifadah in september 2000, onder wie 1.016 Palestijnen en 305 Israëliërs.

De burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert, riep de Israëliërs vanochtend op zich voor te bereiden op een ,,lange, moeilijke en zware oorlog'' tegen de Palestijnen. ,,We moeten ophouden ons illusies te maken [..] Er zullen meer aanslagen zijn en we moeten dat onder ogen zien'', aldus Olmert, een partijgenoot van Likud-premier Ariel Sharon. De Israëlische minister van Justitie, Meir Shitrit, zei gisteravond dat noch de linker- noch de rechtervleugel in de regering een oplossing heeft voor het conflict. ,,Het spijt mij dat er geen dergelijke toverformule is.''

Vanochtend viel een Israëlische tankeenheid het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever binnen. Daarbij werd een leider gedood van de radicale Aqsa-brigades, een gewapende vleugel van Yasser Arafats Fatah-organisatie. Tanks en troepen drongen ook het vluchtelingenkamp Rafah in de Gazastrook binnen, maar trokken zich enkele uren later terug. Volgens een Israëlische militaire bron ging het om een ,,beperkte operatie'' om tunnels te vinden waardoor wapens vanuit Egypte naar de Palestijnen worden gesmokkeld.

De jongste golf van geweld begon zaterdag toen een Palestijn zich aan het eind van de sabbat mengde in een menigte in een ultraorthodoxe wijk in Jeruzalem en zich opblies. Daarbij werden negen mensen, onder wie de vijf kinderen, gedood. Twaalf uur later schoot een Palestijn vanaf een heuvel boven een militaire controlepost op de Westelijke Jordaanoever zeven Israëlische militairen en drie kolonisten dood. De dader ontsnapte. Elders op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook werden nog twee Israëliërs bij aanslagen gedood.

Alle aanslagen zijn opgeëist door de Aqsa-brigades, die het een vergelding noemen voor de dood van 30 Palestijnen, strijders en burgers, bij de acties van het Israëlische leger in de vluchtelingenkampen Jenin en Balata op de Westelijke Jordaanoever van eind vorige week. Beide kampen worden beschouwd als bolwerk van militante Palestijnen, zowel van het moslim-fundamentalistische Hamas en Islamitische Jihad als van Arafats Fatah. Het leger trok zich er in het weekeinde uit terug, maar keerde vanochtend in Jenin terug.

israël stuurloos: pagina 4