Islamitische vrouwen worstelen met imago

De westerse maatschappij moet haar negatieve, stereotiepe beeld van de moslim-vrouw veranderen. Dat hebben islamitische vrouwen onderstreept op een conferentie in het Spaanse Cordoba, waar ruim 220 vrouwen uit Spanje en uit islamitische landen waren vertegenwoordigd, evenals mannen en niet-moslims. De tweedaagse conferentie werd gisteren afgesloten.

In de slotverklaring wordt de islam, in opspraak gekomen door het extremistisch geweld van Osama bin Laden, verdedigd als religie van tolerantie. Tevens wordt bezorgdheid uitgesproken over de moeilijkheden waarmee islamitische immigrantenvrouwen worden geconfronteerd als ze proberen te integreren in de westerse maatschappij.

De organisatoren van de conferentie, de in Madrid gevestigde islamitische mensenrechtengroep An-Nisa, hadden de conferentie bedoeld ,,om een debat te lanceren over de vele obstakels die islamitische vrouwen ontmoeten en te zien of we van elkaar kunnen leren hoe we dergelijke uitdagingen de baas kunnen worden''.

Een van die obstakels is de hejab, de islamitische hoofdbedekking die veel islamitische vrouwen dragen en die in het westen vaak wordt gezien als teken van onderdrukking. De hejab veroorzaakte begin deze maand nog een nationaal debat in Spanje, toen een 13-jarige Marokkaans meisje ondanks een verbod op school een hoofddoek wilde dragen. De autoriteiten gaven haar uiteindelijk haar zin.

Volgens het slotcommuniqué van de conferentie is het dragen van de hejab ,,de vrijwillige uitdrukking van een fundamenteel recht'', ,,een recht voor de persoon die heeft besloten haar te gebruiken met religieuze betekenis''. Tegelijkertijd moeten islamitische vrouwen die besluiten geen hejab te dragen, ook worden geaccepteerd, aldus het communiqué.

,,Een islamitische vrouw is als elke andere vrouw'', aldus een van de aanwezigen, de Saharaanse Fatima Irnissi die in Barcelona in de gezondheidszorg werkt. ,,Ik studeer, ik werk, ik ga uit met mijn vrienden. Het probleem in de westerse maatschappij is dat mijn kleding een beeld schildert dat het tegenovergestelde is van wat ik voel. Mensen associëren wat ik draag met wat ik ben.''

,,De islamitische vrouw is een opgeleide, onafhankelijke vrouw die haar eigen stem heeft'', zei Jadicha Candela, secretaris van An-Nisa en zelf in de jaren zeventig tot de islam bekeerd. ,,We moeten het beeld vergeten van een islamitische vrouw die aan haar man is onderworpen en geen vrijheid kent.''