Handvol schaatsers tast in duister over toekomst

Komend seizoen houdt het instituut kernploeg op te bestaan. Schaatsers zijn dan aangewezen op commerciële ploegen. Onzekerheid over de toekomst hield velen bezig bij de NK allround in Alkmaar.

De Nederlandse kampioenschappen allround schaatsen in Alkmaar werden afgelopen weekeinde gekenmerkt door de absentie van veel cracks, de revival van Gianni Romme, het falen van Rintje Ritsma en de onzekerheid van velen over hun toekomst. Sinds de schaatsbond (KNSB) heeft besloten om met ingang van komend seizoen de twee kernploegen op te heffen, zijn tal van schaatsers in een vacuüm terechtgekomen. Het bedrijfsleven moet uitkomst bieden. En voor wie geen plaats is bij een commercieel team, zal de bond een low-budgetploeg formeren. Maar niemand die daar terecht wil komen.

De meeste ogen zijn gericht op TVM, de ploeg van Ritsma en olympisch kampioen Gerard van Velde, waar in het nieuwe schaatsjaar velen onderdak zullen vinden. Maar lang niet iedereen, omdat in het kielzog van de nieuwe trainer Gerard Kemkers sowieso vijf kernploegleden de overstap maken. Jochem Uytdehaage, Carl Verheijen, Sicco Janmaat, Renate Groenewold en Andrea Nuyt zijn zeker van een contract bij TVM, de meeste andere namen van hun toekomstige ploeggenoten zijn nog niet bekend.

Ritsma hoeft zich geen zorgen te maken. Hij mag zelf aangeven of hij bij TVM wil doorgaan als schaatser of als staflid. De veelvoudig kampioen heeft laten weten zijn schaatsloopbaan te willen continueren, ook al reed hij zaterdag op de NK de 5.000 meter zo miserabel slecht (15de in 7.25,07), dat hij de titelstrijd na één dag voor gezien hield. Maar zijn falen in Alkmaar betekent niet dat Ritsma van zijn voornemen terugkomt en zal stoppen, beweerden zijn zaakwaarnemer Patrick Wouters van den Oudenweijer en zijn trainer Jac Orie.

Zelf kon de schaatser die vraag niet beantwoorden, omdat hij zaterdag als een wandelende donderwolk de ijsbaan verliet en vervolgens onbereikbaar was. De wetenschap dat Ritsma over twee weken voor het eerst in tien jaar de WK moet missen, uitgerekend in Heerenveen, had hem danig aangegrepen.

Van de huidige ploeg hoeft Van Velde zich na zijn olympische titel op de 1.000 meter evenmin zorgen te maken over een contract. Maar dat geldt niet voor de overige teamleden. Bob de Jong verkoos vorig jaar nog even te wachten met verlenging van zijn contract tot na de Olympische Spelen en heeft daar na zijn afgang in Salt Lake City spijt van. Met recht, want als hij al kan bijtekenen, is zijn marktwaarde gekelderd.

Voor de relatief onbekende Ralf van der Rijst is vrijwel zeker geen plaats in de nieuw te vormen ploeg, terwijl de Canadezen Jeremy Wotherspoon en Mike Ireland en de Amerikanen KC Boutiette en Casey FitzRandolph eveneens moeten vrezen voor hun toekomst bij TVM. Er wordt nog bekeken of zij betrokken kunnen worden in een soort samenwerkingsverband, omdat TVM wegens trainingsfaciliteiten op snelle banen in Calgary en Salt Lake City de contacten met Noord-Amerika graag in stand wil houden.

Martin Hersman kwam er in Alkmaar rond voor uit allerminst gerust te zijn op een nieuwe verbintenis met TVM. Om die reden zag hij ervan af om de 10.000 meter op de NK te rijden; hij spaarde zich voor de World-Cupwedstrijd, komend weekeinde in Inzell. Hersman: ,,Als ik nog kans op contractverlenging wil maken, zal ik internationaal wat moeten laten zien. Op de 10.000 meter win ik het toch niet van Romme. Een hoge klassering in het wereldbekerklassement op de 1.500 meter heeft mijn priorieit.''

De onzekerheid knaagt ook aan TVM-trainer Orie, die binnenkort krijgt te horen of hij of Geert Kuiper met Kemkers mag samenwerken. ,,Als ik afval, pak ik mijn oude vak als bewegingswetenschapper weer op'', houdt Orie rekening met eventueel een slechte afloop. Zijn hoop is voornamelijk gevestigd op de lobby van Van Velde en mogelijk Hersman, de twee schaatsers die hebben verklaard in contractbesprekingen voor zijn aanblijven te zullen pleiten. De stem van Kemkers zal het zwaarst wegen, omdat hij volgend seizoen de technisch verantwoordelijke man wordt. Zo lang het lopende seizoen nog niet ten einde is, houdt de huidige bondstrainer zijn kaken stijf op elkaar.

De toekomst is helemaal onzeker voor de ploegleden van coach Ingrid Paul. De bekendste namen uit dat team zijn die van Tonny de Jong, Wieteke Cramer en Barbara de Loor. Waar De Jong en Cramer op grond van hun prestaties nog enige hoop op belangstelling van een sponsorploeg mogen hebben, hoeft De Loor zich weinig illusies te koesteren. Door ziekte is haar seizoen verknald, met als dieptepunt haar matige optreden afgelopen weekeinde op de Nederlandse kampioenschappen. Na het mislopen van de Olympische Spelen, gaan ook de wereldkampioenschappen allround aan De Loors neus voorbij.

De strohalm voor Pauls ploeg is mogelijk Gretha Smit, die wel oren heeft naar een avontuur als allrounder en na haar zilveren olympische medaille de nationale knuffel is geworden. Smit heeft te kennen gegeven graag met Paul te willen samenwerken indien zij besluit de overstap van de marathon naar de langebaan te maken. Dat opent mogelijk deuren, want Smit wordt sinds de Spelen in Salt Lake City gezien als een commercieel interessante rijdster.

    • Henk Stouwdam