Grote cd-projecten bij twee orkesten

Het Koninklijk Concertgebouworkest en het Residentie Orkest gaan de komende jaren een groot aantal cd's produceren. Bij het Residentie Orkest zal de platenmaatschappij Universal voor het label Philips opnamen maken van het complete symfonische oeuvre van Beethoven, uitgevoerd onder leiding van chef-dirigent Jaap van Zweden.

Het Concertgebouworkest komt met cd's via het Amerikaanse label Andante. Het gaat daarbij om bestaande live-opnamen, die door de Avro in het Amsterdamse Concertgebouw zijn gemaakt voor Radio 4. De cd's van het Concertgebouworkest zullen worden verkocht in het midprice-segment. De komende tweeëneenhalf jaar waarin Riccardo Chailly nog chef-dirigent is van het Koninklijk Concertgebouworkest, zullen in Amsterdam een aantal opnamen worden gemaakt door Decca, een label van Universal. Daarbij gaat het in het komende seizoen onder andere om de Derde symfonie van Mahler, een onderdeel van de complete Mahler-cyclus waaraan al vele jaren wordt gewerkt.

Chailly heeft, ondanks de teruggang in de cd-sector, als een der weinige dirigenten ter wereld zijn exclusieve contract met zijn platenmaatschappij Decca behouden. Het is nog onduidelijk hoe het verder zal gaan met opnamen van het Concertgebouworkest na de benoeming van een nieuwe chef-dirigent. Deutsche Gramophon zou graag zien dat om die reden de Duitse dirigent Christian Thielemann bij het Concertgebouworkest zou worden benoemd. In het komende seizoen staat Thielemann drie keer als gastdirigent voor het Concertgebouworkest. Maar volgens directeur Jan Willem Loot is bij de benoeming van een nieuwe chef een platencontract niet van doorslaggevend belang.

De Haagse Beethoven-opnamen zullen worden gerealiseerd met het nieuwe super audio systeem. Het Residentie Orkest zegt dat het het eerste orkest is, waarbij deze techniek wordt toegepast. De Avro-tv zal over het project een documentaire produceren. De symfonieën van Beethoven zullen verschijnen in een 6 cd-box, die in juni 2003 zal worden gepresenteerd tijdens het Residentie Beethoven Festival, met kamermuziek en lezingen. Dirigent Jaap van Zweden wil daarmee de traditie herstellen om het concertseizoen te besluiten met muziek van een groot componist, het `kroon-product'. Net als het vorige seizoen is dat in het huidige seizoen Beethoven. Het komende seizoen 2001-2002 zal worden besloten met een Mozart-serie.