Fusie ophanden zorgverzekeraars

Univé Verzekeringen, Zorgverzekeraar VGZ en IZA Zorgverzekering voor Ambtenaren ondertekenen donderdag een intentieverklaring voor een fusie. Naar verwachting ontstaat eind dit jaar uit de nieuwe combinatie de grootste zorgverzekeraar in Nederland, met een klantenbestand van 3.6 miljoen verzekerden en een jaaromzet van 5.3 miljoen euro.

Het nieuwe bedrijf gaat verder onder de namen Univé-VGZ en IZA. Het marktaandeel in de zorg is dan 20 procent, verdeeld over Nederland. Het concern krijgt de structuur van een coöperatie met een ledenraad als hoogste orgaan. De dagelijkse leiding is in handen van de Raad van Bestuur, waarvan B. Dessing, nu voorzitter van de Raad van Bestuur van VGZ, voorzitter wordt.

Eén van de belangrijkste redenen voor deze fusie is de komst van een basisverzekering voor ziektekosten. Uiterlijk in 2005 worden onder meer het ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekering in één basisverzekering samengevoegd. In de plannen van het kabinet is een centrale rol weggelegd voor de zorgverzekeraars. Zo dienen ze iedereen te accepteren en alle verzekerden tegen een gelijke premie dezelfde (basis)verzekeringspakketten aan te bieden. Zorgverzekeraars hebben bovendien een zorgplicht. Op basis van het marktleiderschap denkt het nieuwe concern makkelijker zorg te kunnen inkopen. ,,Een grote partij kan meer eisen stellen'', aldus een VGZ-woordvoerder.