`Franse officier tipte Karadzic'

Een Franse officier van de NAVO-vredesmacht in Bosnië, SFOR, heeft vorige week aanhangers van de van genocide en oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic getipt dat SFOR zou gaan proberen hem te arresteren. Door deze waarschuwing kon de vroegere president van de Servische Republiek ontkomen.

Dat heeft een Amerikaanse diplomaat tegen de Duitse krant Hamburger Abendblatt gezegd. ,,Een Franse officier heeft de actie verklapt'', aldus Shaun Byrnes, chef van de Amerikaanse diplomatieke waarnemersmissie in Kosovo.

Zijn uitlating werd tegenover de Duitse krant bevestigd door een niet met name genoemde SFOR-officier. Hij zei dat de Franse officier donderdagochtend om 6.26 uur lokale tijd met zijn mobiele telefoon gebeld heeft met een politiechef in Foca, in het uiterste zuiden van Bosnië. Het telefoontje viel samen met het moment waarop in Tuzla Amerikaanse SFOR-helikopters opstegen naar Celebí­ci, vlakbij Foca, om er Karadzic op te pakken. De Bosnisch-Servische politiechef – gepikeerd omdat hij uit zijn bed werd gebeld – vroeg de Fransman in het telefoongesprek: ,,Waarom bel je me? Wat is er aan de hand? Waarom patrouilleert SFOR hier de hele nacht?'' De Franse officier zou hebben geantwoord: ,,Foca en omgeving zijn voor ons nog steeds interessant. Vooral vandaag.'' De Serviër vroeg daarop: ,,Waarom?'' De Franse officier antwoordde: ,,Dat weet iedereen.''

Later donderdag trachtte SFOR in Celebici Karadzic op te pakken om hem uit te leveren aan het Joegoslavië-tribunaal. De vogel bleek echter gevlogen. De voormalige president werd ook vrijdag, bij een nieuwe zoekactie in het dorp, niet gevonden. [Vervolg KARADZIC: pagina 5]

KARADZIC

Vredesmacht: 'Tip was verraad'

[Vervolg van pagina 1] SFOR gaat er van uit dat de Servische politieman de lijfwachten van Karadzic – door het Joegoslavië-tribunaal aangeklaagd wegens genocide en oorlogsmisdaden tijdens de Bosnische oorlog – heeft getipt en dat deze tijdig kon ontkomen.

Karadzic was met een entourage van rond tachtig man op dinsdagavond in Celebici (negen kilometer van Foca) aangekomen. De groep kwam uit Montenegro, waar Karadzic waarschijnlijk zijn moeder had bezocht. Het Britse blad The Times meldt vandaag op basis van uitlatingen van een ooggetuige dat vlak na het bewuste telefoontje Karadzic door zijn lijfwacht in één van drie identieke auto's werd geduwd. De drie auto's reden vervolgens alle drie een andere kant uit, kennelijk niet wetend hoe dichtbij de SFOR-soldaten waren. De andere lijfwachten bleven achter, raakten slaags met SFOR-soldaten en slaagden erin naar de bossen bij Foca te ontkomen.

SFOR stelde een onderzoek in naar het telefoontje van de Fransman, om vast te stellen of het om verraad of om onvoorzichtigheid ging. ,,Het had een beleefdheidstelefoontje van de Franse officier kunnen zijn om de politiechef te waarschuwen niet op te kijken van heel veel NAVO-materiaal of om hem te waarschuwen dat de telefoon, de stroom en het water over een paar minuten zouden worden afgesloten,'' aldus een door The Times geciteerde woordvoerder. Na een zorgvuldige analyse is echter vastgesteld dat er verraad in het spel is. ,,Nu moeten we nog vaststellen waarom de officier dat deed en hoe we zulke zaken in de toekomst kunnen voorkomen'', aldus een SFOR-bron tegen The Times. Onduidelijk is of de Franse officier is gearresteerd.

Celebici en Foca, in het grensgebied met Montenegro, liggen in een regio in Bosnië waar de steun voor Karadzic nog altijd zeer groot is – dit in tegenstelling tot het noorden en westen van Bosnië.

Het is niet de eerste keer dat Fransen militaire acties tegen de Serviërs hebben gefrustreerd door ze voortijdig te verraden. Vorig jaar werd een Franse officier tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens het verraden van aanvalsplannen van de NAVO tijdens de oorlog om Kosovo in 1999.