Dianne Reeves

In het Amsterdamse Concertgebouw staat ze 11 maart in de serie jazz. Dat Dianne Reeves ondanks dat labeltje op een heel breed publiek mikt blijkt uit The Best of, een cd van 71 minuten. De liedjes zijn afkomstig van zeven albums en laten haar volle contra-alt horen in een veelheid aan genres. Musical hits in uitdagende showstijl, stukken uit de winkels latin en soul en aan het eind enkele liedjes die voorbereiden op haar komende programma Celebrating Sarah Vaughan. Zoals de door pianist Erroll Garner geschreven ballad Misty en het in '54 door `Sassy' formidabel gezongen Lullaby of Birdland, destijds het volkslied van de bebop.

Voor de omlijsting van het laatste stuk is zoveel orkest uit de kast gehaald dat het resultaat naar het pompeuze neigt. Ook in live-versie van Joni Mitchells River, nooit eerder op de plaat verschenen, pakt Reeves de zaken groots en meeslepend aan. Het een en ander schept de verwachting dat van het talent van Sarah Vaughan (1924-90) aanstaande maandag vooral de showkant zal worden belicht.

Voor wie zoekt naar een bescheiden, intiem geluid is Reeves (1956) waarschijnlijk net een onsje te veel. Maar wie glitters en strikken weet te waarderen, zit bij Dianne helemaal goed want ze zingt als een koningin.

Dianne Reeves: The Best of (Blue Note CDP 7243 5 35867). Distr. EMI.

    • Frans van Leeuwen