Den Haag wil verder met herstel

Wie wil straks met wie?

De stad wordt geregeerd door VVD (drie wethouders) PvdA (drie) en CDA (één). De partijen willen dat blijven doen. Ze beschouwen zichzelf als een ,,degelijk en stabiel stadsbestuur'' (VVD-lijsttrekker en wethouder Louise Engering). De belangrijkste vraag is of er nog méér partijen mogen meedoen. De PvdA voelt wel wat voor GroenLinks, de grootste oppositiepartij. Die wil ook graag, maar CDA en VVD vinden GroenLinks onbetrouwbaar.

Welke plannen van vier jaar geleden zijn geslaagd?

Na een rijksbijdrage van 1 miljard gulden wilde de voormalige artikel 12-gemeente vaart maken met het `herstel van de stad'. Dat betekende vooral het inhalen van achterstallig onderhoud: wijkvernieuwing, bedrijventerreinen, sociale programma's, onderwijs. Dat is ook gebeurd, waarbij aan een belangrijke voorwaarde is voldaan: een financieel solide positie opbouwen. Den Haag heeft nu een financiële reserve (46,5 miljoen gulden, terwijl het doel 25 miljoen was) en een begrotingsoverschot. Bovendien verlaagde het college, als beloofd, elk jaar de gemeentelijke belastingen. Belangrijk voor Den Haag was dat de Tweede en Eerste Kamer instemden met een gemeentelijke herindeling. De bewoners van de Vinex-wijken Ypenburg en Wateringseveld stemmen dit jaar voor het eerst in Den Haag - waar ze vaak vroeger ook woonden.

Welke voornemens slaagden niet?

In het beleidsprogromma werd onder meer voorzien in een subsidie voor een `Internationale AfficheGalerij' in de nieuwe tramtunnel in het centrum. Maar de tramtunnel is nog steeds niet af, wel enkele lekkages verder en duurder. Vrijwel alle partijen laten de open wond van de stad inmiddels liever met rust. Ook andere `allure'-projecten liepen mis. Den Haag moest topsport gaan trekken, maar de Houtrusthallen werden gesloopt.

Waarmee proberen de partijen kiezers te trekken?

Heet hangijzer zijn de ingrijpende hoogbouwplannen van het college in het centrum, waarvoor onder meer de roemruchte woonflat De Zwarte Madonna – tegen de zin van de bewoners – moet verdwijnen. De kiezer met onvrede daarover is aangewezen op oppositiepartijen. De coalitiepartijen moeten het hebben van andere onderwerpen. De VVD wil bijvoorbeeld aanleg van het Trekvliettracé, een tweede verbinding tussen de snelwegen samenkomend bij het Prins Clausplein en het centrum, het CDA een schone stad (onder meer om criminaliteit tegen te gaan). De PvdA belooft de personeelstekorten in zorg, veiligheid en onderwijs aan te pakken.

Zijn er lokale partijen van formaat?

De Politieke Partij Scheveningen, en de - linkse – Haagse Stadspartij, krijgen concurrentie van vele nieuwkomers. Een greep: Leefbaar Den Haag (de lokale variant van) dat vooral het anti-hoge-heren-sentiment uitdraagt. Democratisch Leefbaar Den Haag 2002, van een kleurrijke remigrant uit de Verenigde Staten, Alex Haak. En dan zijn er nog De Haagse Lente ('Meer respect van de burger') en de Haagsche Onafhankelijke Ouderenpartij (HOOP).

Zijn er nieuwe problemen bijgekomen in de stad, de laatste vier jaar?

Problemen die niet nieuw zijn, zijn pregnanter geworden. Twee voorbeelden: de uittocht van huisartsen en tandartsen is zo groot geworden dat duizenden Hagenaars inmiddels zonder zitten. Het aantal moorden, straatroven en bedreigingen is fors toegenomen.

    • René Moerland