Brons bij EK voor Koeman

Lieja Koeman heeft bij de Europese kampioenschappen indooratletiek in Wenen de bronzen medaille gewonnen bij het kogelstoten. De 25-jarige atlete uit Amsterdam werd met een afstand van 18,53 meter derde achter de Oekraïense Vita Pavlysh (eerste met 19,76 meter) en de Italiaanse Assunta Legnante (tweede met 18,60). Voor Koeman, die haar persoonlijk indoorrecord verbeterde met zeven centimeter, was het de eerste medaille bij een internationaal titeltoernooi.

Met haar prestatie verdiende Koeman de A-status van sportkoepel NOC*NSF terug. Door haar twaalfde plaats op het wereldkampioenschap van vorig jaar in het Canadese Edmonton had ze de vooral in financieel opzicht lucratieve A-status verspeeld. Bij Koemans medaille moet wel worden aangetekend dat er in Wenen slechts zeven vrouwen aan het onderdeel meededen. Veel wereldtoppers ontbraken, op winnares Pavlysh na.

Op Koeman na presteerde de Nederlandse afvaardiging in de Oostenrijkse hoofdstad zwak. Hoogspringer Wilbert Pennings plaatste zich nog wel voor de finale, maar hij reikte daarin niet verder dan de zevende plaats. Van de overige Nederlanders wist niemand een eindstrijd te bereiken.

Debutanten Marcel van der Westen en Gregory Sedoc strandden op de 60 meter horden in de halve finales. Sedoc raakte de eerste horde, viel stil en werd vervolgens achtste en laatste in 7,99 minuut. Van der Westen was in de tweede serie na een paar valse starts minder geconcentreerd en moest genoegen nemen met de zesde plaats in een tijd van 7,85.

Ze deden het beter dan Troy Douglas en Martijn Ungerer. Beide sprinters faalden al in de eerste ronde van de 60 meter vlak. Ungerer, die tijdens het voorseizoen nog in grote vorm verkeerde, was met 6,77 gewoon te langzaam. De 39-jarige Douglas maakte een misstap waardoor hij een goede tijd en klassering wel kon vergeten.

Virgil Spier (21), juist degene van wie vooraf weinig werd verwacht, ging met een tijd van 6,74 wel naar de halve finales van de 60 meter. Daarin werd hij uitgeschakeld.