Aron Winter zit met zieltogend Sparta op een dood spoor

Het was niet de week van Aron Winter. De 35-jarige middenvelder kreeg vrijdag van zijn werkgever Ajax te horen dat hij niet meer op een terugkeer bij de Amsterdamse club hoeft te rekenen. Als huurling van Sparta kwam hij gisteren in Rotterdam met zijn ploeg niet verder dan een teleurstellende 0-0 tegen Fortuna Sittard. Winter kan met Sparta de nacompetitie al bijna niet meer ontlopen.

Aan het begin van de competitie verruilde Winter het Ajax van trainer Adriaanse voor het Sparta van zijn oud-ploeggenoot Rijkaard. De 84-voudig international maakte die stap echter in de overtuiging dat hij terug kon keren op het moment dat zijn plaaggeest Adriaanse vertrokken zou zijn. Adriaanse kreeg weliswaar al na een paar maanden zijn ontslag, maar zijn opvolger Koeman haalde Winter tussentijds niet terug.

Eind vorige week werd duidelijk dat Winter ook volgend seizoen niet meer welkom is bij de club waar hij in het seizoen 1985/1986 ooit debuteerde in het betaalde voetbal. In een persoonlijk gesprek met technisch directeur Beenhakker en coach Koeman werd Winter verstaan gegeven dat hij zijn tot 2003 lopende contract niet in het roodwitte shirt van Ajax mag uitdienen. Waar hij volgend jaar speelt is nog volstrekt onduidelijk.

Na afloop van de zeer matige wedstrijd tegen Fortuna Sittard liet Winter weten teleurgesteld te zijn in Ajax. ,,Hier heb ik eigenlijk nooit rekening mee gehouden'', zei Winter. ,,Ik had de laatste tijd het gevoel dat ik weer welkom zou zijn bij Ajax. Ik dacht dat ik onder een nieuwe trainer weer een kans zou krijgen. Maar ze hebben me laten weten dat ze vijf andere spelers voor mijn positie hebben. Ik wil in principe nog een jaar voetballen. Maar waar dat zal zijn weet ik echt niet. Daar moeten we maar eens rustig over gaan nadenken.''

De enige zekerheid die Winter op dit moment heeft, is dat hij de komende maanden alles in het werk moet stellen om niet voor het eerst in de geschiedenis van het betaald voetbal met Sparta te degraderen. Na het gelijkspel tegen Fortuna Sittard is het gevaar van rechtstreekse degradatie voor Sparta zo goed als geweken. Maar het ziet er wel naar uit dat Winter voor het eerst in zijn loopbaan nacompetitie moet gaan spelen. Nummer vijftien Roda JC heeft vijf punten meer dan Sparta en de Limburgers hebben bovendien een wedstrijd minder gespeeld.

Winter heeft niet kunnen voorkomen dat Sparta na de winterstop in een vrije val terecht is gekomen. Zelfs tegen het zeer zwakke Fortuna Sittard slaagde de ploeg er onder zijn leiding niet in om de negatieve spiraal te doorbreken. Tegen de club die dit seizoen al 51 doelpunten tegen kreeg, kon Sparta in negentig minuten niet meer dan slechts een handjevol kansen afdwingen. Maar ook die waren niet aan de Sparta-aanvallers besteed. En omdat Fortuna Sittard ook niet verder kwam dan een echte mogelijkheid, voltrok zich voor achtduizend toeschouwers een asgrauw degradatieduel.

Fortuna Sittard miste na de zwaarbevochten 1-1 van afgelopen woensdag tegen Ajax de kracht om in Rotterdam nog eens voluit te gaan. De ploeg straalde uit dat het ontlopen van de degradatie met een achterstand van tien punten nog slechts een utopie is. Bij Sparta ontbrak gisteren de wil om te winnen die onmisbaar is voor een selectie die ieder punt hard nodig heeft. De Rotterdamse club wacht nog altijd op de eerste thuiszege in 2002. Door het gelijkspel tegen Fortuna Sittard liep het zelfvertrouwen van de spelersgroep opnieuw een deuk op.

Rijkaard sprak voor het seizoen de hoop uit de nacompetitie te kunnen ontlopen, maar met de week wordt duidelijker dat die doelstelling met de huidige selectie onbegonnen werk is. Sparta moet degradatievoetbal spelen met een selectie waarvan een deel al te horen heeft gekregen dat zijn aanwezigheid volgend seizoen niet meer is gewenst. Van liefst elf spelers loopt het contract af. Wie wil blijven moet genoegen nemen met een verlaagde aambieding.

De komende maanden is Sparta dus afhankelijk van de onvoorwaardelijke steun van een groot deel van de selectie die door de club zelf op een zijspoor wordt gezet. Verder is het nog maar zeer de vraag of Sparta de Ajax-huurlingen Winter en Nieuwenburg kan behouden. Zowel Winter en Nieuwenburg is in Amsterdam niet meer gewenst, maar Sparta heeft niet voldoende financiële middelen om de twee aan te trekken.

Winter moet vrezen dat zijn imposante loopbaan die hem via Ajax, Lazio Roma, Internationale en weer Ajax naar Sparta bracht, eindigt in de kelder van de Nederlandse eredivisie. Vorig seizoen zag hij als Ajacied hoe zijn collega Van Halst werd verhuurd aan het in degradatiegevaar verkerende Fortuna Sittard. Gisteren moest Winter als Spartaan toezien hoe Van Halst op zijn plek bij Ajax-Feyenoord uitgroeide tot man van de wedstrijd. Winter droomde de afgelopen maanden van een dergelijke comeback. Sinds vorige week is die droom vervlogen.

Sparta

0

Fortuna Sittard

0

Ruststand 0-0. Schds: Braamhaar. Tsch: 8.103. Gele kaarten: Mendes Silva, Marilia (Sparta) en Volmer (Fortuna).

    • Koen Greven